Cetățenia UE nu ar trebui să fie de vânzare la niciun preț, spune PE 

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Niciun stat membru UE nu trebuie să își tranzacționeze cetățenia contra bani, spun deputații ©European Union 2014 - European Parliament  

Cetățenia EU nu trebuie să aibă "o etichetă de preț" atașată, spune Parlamentul European într-o rezoluție votată joi. Deputații sunt îngrijorați de schemele create de unele state membre, mai ales de Malta, care duc la vânzarea cetățeniei naționale și, implicit, a celei europene. Parlamentul cere Comisiei să stabilească clar dacă aceste scheme respectă litera și spiritul tratatelor europene și regulile UE privind nediscriminarea.

Unele state membre au introdus scheme care duc "direct sau indirect" la "vânzarea" cetățeniei UE către cetățeni din state terțe, chiar dacă toate statele membre ar trebui să acționeze responsabil pentru păstrarea valorilor comune și a succeselor Uniunii. Acestea sunt neprețuite și "nu pot avea o etichetă de preț atașată de ele", se arată în rezoluția care a fost adoptată cu 560 de voturi pentru, 22 împotrivă și 44 de abțineri.

 

Scoaterea la vânzare a cetățeniei UE subminează încrederea reciprocă pe care este construită Uniunea, se mai arată în text.


Parlamentul subliniază faptul că drepturile conferite de cetățenia UE, cum ar fi dreptul la circulație și la rezidență liberă în UE, nu ar trebui considerate "bunuri comercializabile". Cetățenia UE implică a avea un interes în UE și depinde de legăturile cuiva cu UE și cu statele sale membre sau de legăturile personale cu cetățenii UE, mai arată textul.


Mai mult, schemele de tip cetățenie-contra-investiții "vor permite doar cetățenilor din cele mai bogate state terțe să obțină cetățenie UE, fără a fi luate în calcul alte criterii", ceea ce va duce la discriminare, arată Parlamentul.


Malta - schema sa de cetățenie trebuie să fie conformă cu valorile UE


Malta a luat recent măsuri de a introduce o schemă pentru a scoate la vânzare a cetățeniei malteze, "ceea ce automatic înseamnă scoaterea la vânzare a cetățeniei UE ca atare, fără nicio cerință referitoare la rezidență", spune textul.


De asemenea, nu este clar dacă cetățenii maltezi vor beneficia de această schemă, de exemplu prin venituri suplimentare din taxe, întrucât investitorii străini respectivi nu vor avea de plătit taxe, se spune în text. "Cetățenia implică nu numai drepturi, ci și responsabilități", subliniază deputații.


Parlamentul cere Maltei să acorde schema sa prezentă privind cetățenia la valorile UE. La fel trebuie să facă și alte state membre care au introdus scheme naționale permițând vânzarea directă sau indirectă a cetățeniei UE, adaugă rezoluția.

 

Sunt aceste scheme compatibile cu regulile UE?

 

Parlamentul cere Comisiei Europene să spună clar dacă aceste scheme respectă litera și spiritul tratatelor UE și Codul frontierelor Schengen, precum și regulile UE privind nediscriminarea. Parlamentul mai cere Comisiei să facă recomandări pentru a preveni subminarea de către astfel de scheme a valorilor fundamentale ale UE, precum și linii directoare privind acordarea accesului la cetățenia UE prin intermediul schemelor naționale.