NSA: opriți supravegherea în masă sau veți suporta consecințele, spun deputații NSA 

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Consimțământul PE pentru acordul comercial UE-SUA "ar putea fi pus în pericol" daca programul de supraveghere în masă al Agenției Naționale de Securitate SUA (NSA) continuă, au spus deputații miercuri în rezoluția care încheie ancheta privind programul. UE ar trebui să suspende acordul cu SUA privind datele bancare, precum și "acordul zonei de siguranță" privind datele private, se arată în text, iar lupta împotriva terorismului nu va putea niciodată justifica supravegherea secretă și ilegală.

Rezoluția în care deputații exprimă concluziile și recomandările menite să sporească protecția vieții private a cetățenilor UE, a fost votată cu 544 voturi pentru, la 78 împotrivă și 60 abțineri. "Dezvăluirile lui Snowden ne-au dat o șansă să reacționăm. Sper că vom transforma aceste reacții în ceva pozitiv și de durată în mandatul viitor al acestui Parlament, o propunere legislativă de protecție a datelor de care să putem fi toți mândri" a spus raportorul din comisia pentru libertăți civile, Claude Moraes (S&D, UK). "Este singura anchetă internațională în supravegherea de masă (...) Nici Congresul Statelor Unite nu a avut o astfel de anchetă", a adăugat el.


Parlamentul ar trebui să nu dea consimțământul final privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerți și Investiții (TTIP) cu SUA înainte ca drepturile fundamentale UE să fie pe deplin respectate, se subliniază în rezoluție, care adaugă că protecția datelor ar trebui exclusă din negocierile comerciale. Acest consimțământ "ar putea fi pus în pericol câtă vreme activitățile de supraveghere în masă și interceptarea comunicațiilor în instituțiile UE și în reprezentanțele diplomatice nu vor fi pe deplin stopate", spune textul.


Deputații mai cer și "suspendarea imediată" a principiilor de viață privată din "zona de siguranță" (standarde voluntare de protecție a datelor pentru companiile non-UE care transferă date personale ale cetățenilor europeni către SUA). Aceste principii "nu oferă o protecție adecvată pentru cetățenii UE", spun deputații, cerând SUA să propună noi reguli de transfer al datelor personale care să respecte cerințele protecției datelor în UE.


Acordul privind Programul Statelor Unite de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste (TFTP) ar trebui, de asemenea, suspendat până când vor fi clarificate acuzațiile că autoritățile SUA ar acces la datele bancare ale cetățenilor UE dincolo de prevederile acordului, subliniază deputații.


Protecție pentru europenii care denunță nereguli și agregare a datelor în UE


Textul mai cere și un "program de protecție pentru europenii care denunță nereguli", care ar trebui să se concentreze pe "complexitatea denunțului de nereguli în domeniul intelligence-ului". Statele UE ar mai trebui să aibă în vedere și protecția internațională față de orice formă de persecuție pentru cei care denunță nereguli.


Mai mult, Europa ar trebui să dezvolte propriile sale sisteme și soluții IT de agregare a datelor, inclusiv securitate cibernetică și tehnologii de încriptare, pentru a asigura o mare protecție a datelor, se mai arată în text.


Background

 

Ancheta comisiei pentru libertăți civile privind supravegherea de masă a cetățenilor UE a început în septembrie 2013 și un total de 16 audieri au fost organizate de atunci


(a se vedea legătura externă din dreapta pentru nota de background).