Deschiderea pieței de plăți online pentru reducerea comisioanelor și a fraudelor  

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

E-commerce illustration photo © AP Images/ European Union-EP  

Prin votul de joi, deputații au susținut că actualizarea regulilor UE privind serviciile de plăți vor reduce costurile plății facturilor dându-le posibilitatea noilor jucători de pe piață să utilizeze instrumente mobile și online pentru a efectua plăți în numele unor clienți. De asemenea, regulile agreate informal de PE și Consiliu în luna mai, vor securiza mai mult plățile online, stabilind reguli de protecție a datelor și de responsabilitate pentru toți furnizorii de servicii de plăți online.

"Piața UE a serviciilor de plăți rămâne fragmentată și scumpă, costul ei fiind de 130 miliarde de euro sau peste 1% din PIB pe an. Economia UE nu își poate permite aceste costuri, dacă vrea să fie competitivă la nivel global”, a spus raportorul Antonio Tajani (PPE, IT), adăugând că ”noul cadru de reglementare va reduce costurile, va îmbunătăți siguranța plăților și va facilita apariția unor noi jucători, precum și a unor noi metode inovatoare de plată mobile și pe internet”.


Utilizarea unor terți furnizori pentru a reduce costurile plăților

 

Cineva care utilizează un cont online pentru a efectua o plată va avea dreptul de a folosi software, echipamente și aplicații de plăți puse la dispoziție de o terță parte autorizată, precum și de a avea plata executată de către acest furnizor, în numele său.


De exemplu, cei care fac plăți fără să aibă o carte de credit sau debit vor putea autoriza nou intrații actori de pe piață, cum ar fi SOFORT în Germania, Trustly în țările scandinave sau IDEAL în Olanda, să utilizeze datele lor bancare pentru a efectua plăți din conturile lor.


Comisioanele pentru furnizorii de servicii de plăți nu trebuie să fie mai mari decât costurile lor directe. Vor fi interzise alte comisioane pentru utilizarea instrumentelor de plată, cum ar fi cardurile de debit și credit, ale căror comisioane de procesare ”interbancară” sunt deja reglementate.


Siguranța plăților

 

Banca la care un plătitor are contul poate refuza accesul unui furnizor terț de servicii la acest cont doar din motive de siguranță justificate și demonstrate obiectiv, care au fost raportate autorităților de supraveghere. Această prevedere ar trebui să prevină posibilitatea ca băncile să ”blocheze” piața pentru noi servicii de plăți.


Furnizorii terți de servicii de plăți, pe de altă parte, vor fi obligați să asigure o înregistrare sigură a utilizatorului și să reducă riscul de fraudă. De asemenea, ei vor fi obligați să se asigure că datele personale de plată ale utilizatorului trece prin canale sigure și că nu sunt transmise mai departe fără consimțământul utilizatorului.


În cazul în care este efectuată o plată neautorizată din contul său, deținătorul nu trebuie să piardă mai mult de 50 euro dacă instrumentul de plată a fost pierdut, furat sau utilizat greșit. Un furnizor de servicii care nu acționează pentru a preveni astfel de fraude după notificarea unei pierderi sau care nu cere metode puternice de autentificare a clientului atunci când este cazul ar putea fi considerat responsabil pentru pierderile clientului său și i s-ar putea cere să compenseze paguba financiară.


Ce urmează

 

Legea trebuie să fie acum aprobată oficial de statele membre UE pentru a putea intra în vigoare neîntârziat.

"Piața UE a serviciilor de plăți rămâne fragmentată și scumpă, costul ei fiind de 130 miliarde de euro”.

Antonio Tajani (PPE, IT) 
Partajați acest citat: 
Glosar 
  • Directiva privind serviciile de plăți (PSD2) este cea mai recentă legislație UE privind plățile, care acoperă și serviciile de plăți online. Celelalte două legi anterioare sunt: 
  • 2012 - zona unică de plăți în euro (SEPA) - cere băncilor să respecte regulile SEPA, permite clienților să utilizeze un cont bancar unic pentru a efectua plăți dinspre și către toate statele SEPA - cele 28 de state membre UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Monaco. Astfel plățile sunt efectuate mai rapid și mai ieftin fără diferențe între plățile în euro naționale și transfrontaliere 
  • • 2014 - comisioanele interbancare sunt limitate și suprataxele sunt interzise pentru cardurile consumatorilor conform regulamentului privind taxele interbancare multilaterale (MIF) pentru tranzacțiile cu cardurile bancare