Măsuri împotriva traficului cu animale de companie, cer deputații  

Comunicat de presă 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Stop traficului cu animale de companie, cer deputații ©AP Images/ European Union-EP  

Deputații au susținut joi măsuri de comunicare la nivel UE a datelor privind înregistrarea pisicilor și câinilor, pentru a contracara comerțul ilegal cu animale de companie adesea îngrijite necorespunzător, riscând să transmită boli. Traficul cu animale de companie, inclusiv animale sălbatice și exotice, este tot mai mult legat de crima organizată și creează riscuri de sănătate publică, spun deputații.

Într-o rezoluție nonlegislativă, Parlamentul cere Comisiei să asigure că toate statele membre au baze de date compatibile privind pisicile și câinii și că au în vedere crearea de baze de date și pentru alte animale de companie. Deputații cred că cerința de a înregistra animalele de companie, împreună cu o modalități de a comunica datele la nivel UE vor reduce falsificarea documentelor, vor ajuta la combaterea comerțului ilegal, vor identifica sursele unor epidemii și vor elimina abuzarea animalelor.


Multe state membre au deja sisteme obligatorii pentru identificarea și înregistrarea animalelor de companie, dar nu neapărat același tip de informație sau pentru același tip de animale, se arată în rezoluție. Toate bazele de date naționale ar trebui, de aceea, compatibilizate, spun deputații, insistând asupra faptului că datele personale ale proprietarilor și vânzătorilor de animale de companie din aceste baze de date ar trebui să fie foarte bine protejate.

Combaterea comerțului ilegal cu animale de companie și sălbatice

Parlamentul cere Comisiei să adopte măsuri solide și efective pentru a combate comerțul ilegal cu animale de companie și sălbatice care sunt până la urmă tratate ca animale de companie.


Animale de companie traficate și tratate abuziv

Animalele de companie traficate sunt adesea crescute în condiții improprii, având un risc mare de îmbolnăvire, se mai arată în rezoluție, care spune că 70% din noile boli care au apărut la oameni în ultimii zeci de ani au origine animală.Background

Propunerea legislativă privind sănătatea animalelor, agreată informal de deputați și miniștrii UE în iunie 2015 și posibil a fi votată de PE în a doua lectură în sesiunea plenară din 7-10 martie dă posibilitatea Comisiei Europene să ceară statelor membre să creeze baze de date naționale privind animalele de companie, dacă acest lucru este necesar pentru a asigura prevenirea îmbolnăvirilor și urmărirea animalelor în UE. Legea prevede și obligația tuturor deținătorilor ți vânzătorilor profesioniști de animale de companie de a se înregistra.

Cine intervine? 
Introduction of compatible systems for the registration of pet animals across MS