Schema de lapte și fructe: deputații susțin obiceiuri alimentare mai sănătoase  

Comunicat de presă 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Deputații cer ca UE și statele membre să acționeze și să cheltuiască mai mult pentru a încuraja obiceiuri alimentare sănătoase la copii - ©AP Images/European Union - EP  

Copiii din UE ar trebui să beneficieze curând de scheme școlare pentru lapte, fructe și legume mai bine finanțate, împreună cu lecții mai bune despre alimentația sănătoasă. Deputații au votat marți o propunere legislativă în acest sens, ce a fost provizoriu agreată cu miniștrii UE în decembrie 2015. Astfel, schemele separate în UE de lapte și fructe vor fi combinate, iar bugetul anual al noii scheme va crește cu 20 milioane de euro, ajungând la 250 milioane de euro pe an.

"O dietă sănătoasă, echilibrată este baza pentru sănătate, dar consumul de fructe, legume și lapte a scăzut în UE. De aceea este foarte important să întărim schema de fructe, legume și lapte în școli prin creșterea bugetului și prin concentrarea mai mare pe educația pentru o alimentație sănătoasă. Parlamentul a asigurat și stabilitatea financiară a programului, împiedicând statele membre să taie unilateral bugetul sau să schimbe criteriile pentru alocarea fondurilor UE între ele”, a spus Marc Tarabella (S&D, BE), raportorul PE pentru acest dosar.


Mai multe lecții despre alimentația sănătoasă, mai multe și mai echitabile finanțări


Statele membre care subscriu la această schemă voluntară de ajutor vor fi obligate să promoveze obiceiuri alimentare mai sănătoase, alimentele locale, fermele organice și lupta împotriva risipei alimentare. Copiii ar trebui reconectați cu agricultura, de exemplu prin vizite la ferme.


Parlamentul a câștigat 20 milioane de euro suplimentare pe an pentru a finanța distribuția produselor lactate și măsurile educaționale. Astfel, finanțarea anuală pentru lapte va fi de 100 milioane euro, iar cea pentru fructe și legume va fi de 150 milioane euro.


Deputații s-au mai asigurat că fondurile UE vor fi împărțite mai echitabil între statele membre, stabilind două criterii principale pentru întreaga schemă (numărul copiilor cu vârste între șase și zece ani în ansamblul populației și gradul de dezvoltare a regiunii în interiorul statului membru). Nivele anterioare de finanțare pentru schema de lapte vor fi luate în calcul și vor fi echilibrate cu o sumă nouă, minimă anuală de ajutor UE pentru fiecare copil.


Produse mai sănătoase pentru distribuție

 

Deputații au modificat lista produselor eligibile pentru finanțare UE pentru a se asigură că:

  •  prioritare sunt produsele mai puțin consumate, proaspete și locale față de supe, compoturi, sucuri, iaurturi și brânză. Acestea din urmă ar putea fi oferite doar în completare la fructele, legumele și laptele proaspete sau la laptele fără lactoză
  • îndulcitorii suplimentari și gusturile artificiale vor fi excluși, iar distribuția de produse cu supliment de zahăr, sare și grăsimi va primi finanțare UE doar ca o excepție, în condiții stricte care includ aprobarea autorităților naționale de sănătate

 

Ce urmează


Regulamentul agreat provizoriu, aprobat de Parlament cu 584 de voturi la 94 și 32 de abțineri trebuie să fie aprobat de Consiliu. Noile reglementări trebuie să se aplice de la 1 august 2017.


Notă pentru editori

 

Schema de distribuție a laptelui în școli a fost stabilită în 1977. Schema de distribuție a fructelor, care include și prevederi pentru educație, a fost introdusă în 2009. Ambele scheme au fost prevăzute pentru promovarea consumului de fructe, legume, lapte și produse lactate, dar au funcționat până acum în baza unor dispoziții legale și financiare distincte.

 

Toate cele 28 de state membre participă la schema de distribuție de lapte și 25 la schema de distribuție de fructe (statele membre UE, cu excepția Marii Britanii, a Finlandei și a Suediei). Aproape 10 milioane de copii din EU au beneficiat de schema UE pentru fructe în școli și aproximativ 19 milioane au beneficiat de schema de lapte, în 2013-2014.

 

Consumul de fructe, legume și lapte este în continuare în scădere în Europa. Peste 20 de milioane de copii sunt supraponderali, iar adolescenții consumă în medie doar 30 - 50% din porția zilnică recomandată de fructe și legume.