Serviciile publice online: mai accesibile pentru cei în vârstă sau cu dizabilități  

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Paginile de internet și aplicațiile administrațiilor publice, spitalelor, tribunalelor și ale altor organizații din sectorul public vor deveni mai accesibile pentru toată lumea, conform noilor reguli europene adoptate de PE miercuri. Directiva privind accesibilitatea pe internet, agreată deja de Parlament și Consiliu, va facilita celor în vârstă sau cu dizabilități accesul la date și servicii pe internet (declarații fiscale, dosar pentru indemnizații, plata de taxe, înscrierea la universitate).

”Astăzi am reușit să obținem accesul la e-government pentru toată lumea. Așa cum clădirile publice trebuie să fie accesibile fizic, așa trebuie să fie și căile de acces digitale. Am rezolvat partea publică a accesului la web, dar internetul înseamnă mai mult decât pagini guvernamentale și aplicații. Avem nevoie să reformăm și mediul privat al serviciilor – de la bănci la televiziuni și spitale private. Sper că vom adopta curând Legea privind accesibilitatea europeană, astfel încât atât serviciile publice cât și cele private să fie accesibile cetățenilor noștri”, a spus raportorul Parlamentului Dita Charanzová (ALDE, CZ).

 

Conform noilor reguli, paginile de internet și aplicațiile mobile pentru organizațiile din sectorul public - administrații, tribunale, poliție, spitale, universități și biblioteci - vor avea de respectat standarde comune de accesibilitate. Deputații s-au asigurat că aplicațiile utilizate pe telefoanele mobile, cum ar fi telefoane inteligente sau tablete, vor respecta aceleași reguli.


Mecanismul de feedback


Organizațiile din sectorul public vor redacta și actualiza regulat ”o declarație detaliată, clară și comprehensivă privind accesibilitatea” privind respectarea de către paginile lor de internet și de către aplicații a directivei, inclusiv o explicație privind acele părți din conținut care nu sunt accesibile, precum și motivele pentru lipsa de accesibilitate. Un ”mecanism de feedback” va trebui organizat pentru a permite utilizatorilor să raporteze nerespectarea prevederilor europene și să ceară informații specifice dacă nu este disponibil conținutul.


Acces la cerere la anumite tipuri de conținut


Anumite tipuri de conținut sunt excluse din obiectul directivei, dar numai dacă nu sunt necesare pentru procesele administrative, cum ar fi formulare de birou, media pre-înregistrate sau conținutul paginilor de internet arhivate. Deputații s-au asigurat că organizațiile din sectorul public vor pune aceste conținuturi excluse la dispoziția oricui le va cere (acces la cerere).


Organizațiile din sectorul public vor da ”un răspuns adecvat la notificare sau cerere într-o perioadă rezonabilă de timp” și vor oferi o legătură externă către ”o procedură de aplicare” care să fie utilizată în cazul unui răspuns nemulțumitor la feedback sau la cererea de acces. Statele membre vor desemna o autoritate care să monitorizeze și să aplice aceste reguli.


În jur de 80 de milioane de oameni în UE au o dezabilitate. Populația UE îmbătrânește, așadar numărul celor cu dizabilități sau cu dificultăți de acces la internet din cauza vârstei este estimat să ajungă la 120 milioane în 2020.

 

Ce urmează

 

După publicarea directivei în Jurnalul Oficial, statele membre o vor transpune în legislația națională într-un termen de 21 de luni de la data intrării în vigoare. Apoi vor avea 12 luni la dispoziție pentru a aplica prevederilor paginilor de internet noi, 24 de luni pentru a le aplica paginilor de internet existente și 33 de luni pentru a le aplica în aplicațiile mobile ale organizațiilor din sistemul public.


Glosar 
  • Această directivă stabilește primele reguli europene care să asigure o mai mare accesibilitate a paginilor de internet ale organizațiilor din sistemul public pentru utilizatori, mai ales pentru persoanele cu dizabilități 
  • Mai multe state membre au adoptat măsuri pe baza principiilor internaționale pentru a crea pagini accesibilie, dar legile și măsurile naționale sunt destul de diferite