Prevenirea terorismului: combaterea luptătorilor străini și a celor solitari  

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Pentru a combate amenințările crescute venite din partea ”luptătorilor străini” care călătoresc către zone de conflict în scopuri teroriste și a ”lupilor singuratici” care planifică atacuri solitare, au fost aprobate joi de Parlament noi reguli europene.

Noua directivă pentru combaterea terorismului va actualiza cadrul legal prezent UE din privind infracțiunile teroriste și va lărgi acoperirea lor pentru a include amenințări emergente.


”Trebuie să oprim atacatorii înainte de comiterea acestor acte mai curând decât să regretăm faptul că ele au avut loc”, a spus raportorul Parlamentului Monika Hohlmeier (PPE, DE) în dezbaterea dinaintea votului. ”Am obținut un echilibru bun între îmbunătățirea securității și respectarea drepturilor omului, pentru că scopul nu este de a avea siguranță fără drepturi”, a mai spus ea.


Textul, agreat informal cu Consiliul în noiembrie 2016, a fost aprobat cu 498 voturi la 114 și 29 abțineri.


Lista extinsă de preparative care vor deveni infracțiuni:


  • călătorii în străinătate pentru a se alătura unui grup terorist și/sau a se întoarce în UE cu scopul de a comite un atac terorist
  • recrutare pentru terorism
  • training sau participarea la training pentru terorism
  • ajutarea, susținerea sau încercarea de a face un atac
  • instigarea publică sau lăudarea terorismului, și
  • finanțarea terorismului și grupurilor teroriste

Ajutorul acordat victimelor terorismului

 

Noua directivă include și prevederi care să asigure o asistență imediată acordată victimelor și familiilor lor după un atac. De exemplu, statele membre UE ar trebui să se asigure că există servicii de ajutor care să ajute familiile să găsească spitalele unde se află rudele lor și să ajute victimele să se întoarcă în țările lor de origine, dacă au fost prinse într-un atac atunci când se aflau în vizită în alt stat UE. Asistența ar trebui să includă și sprijin medical și psihologic, precum și consiliere privind aspectele legale și financiare cum ar fi procedurile legale pentru a depune diferite cereri.

 

Ce urmează

 

După publicarea noilor reguli în Jurnalul Oficial UE, statele membre vor avea la dispoziție 18 luni pentru a le transpune în legislația națională.


Marea Britanie și Irlanda nu vor face subiectul acestei directive, dar pot notifica Comisia dacă vor dori să se alăture ulterior. Danemarca nu face subiectul acestei directive.


Joi Parlamentul a mai aprobat și noile reguli privind întărirea verificărilor la granițele externe ale UE, în vederea îmbunătățirii securității interne. 

 

5000  ; de europeni cel puțin au călătorit în arii de conflict din Siria și Irak (Europol, raport TE-SAT 2016)

Partajați acest citat: 
Atacuri 
  • Mai multe atacuri în UE pot fi încercate de lupi solitari și grupuri, conform unui raport recent al Centrului European de Luptă împotriva Terorismului din cadrul Europol. Textul arată că dacă ISIS este învins sau slăbit în Siria/Irak, numărul luptătorilor străini care se întorc va crește în Europa