WiFi4EU: o nouă schemă UE pentru acces gratuit la internet  

Comunicat de presă 
Sesiune 
Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

  • Deputații au aprobat o schemă UE pentru a sprijini accesul gratuit la wifi în spațiile publice
  • Siguranța datelor personale

Curând va fi disponibilă o schemă financiară pentru puncte locale de acces wifi la internet în UE, gratuit și fără condiții discriminatorii.

Fondurile vor fi utilizate într-un ”mod echilibrat din punct de vedere geografic” în peste 6000 de comunități din statele membre, urmând principiul ”primul venit, primul servit”, pentru a finanța conexiuni wifi în centre relevante pentru comunitate, inclusiv spații publice accesibile publicului larg (biblioteci, administrații publice, spitale etc).

Eligibilitate și condiții

Pentru a fi eligibile, organizațiile publice trebuie să poată acoperi costurile de operare pentru cel puțin trei ani și să ofere acces gratuit, ușor, precum și o conexiune sigură utilizatorilor.

Fondurile UE pot fi utilizate doar dacă sunt excluse reclamele comerciale sau utilizarea datelor personale în scopuri comerciale. Proiectele care ar putea dubla oferte similare private sau publice, gratuite, în respectiva regiune vor fi excluse de la sprijinul financiar.

Accesul trebuie oferit în limbile relevante pentru respectivul stat membru și, în măsura posibilităților, în alte limbi oficiale ale instituțiilor UE.

Rezoluția a fost aprobată cu 582 voturi la 98 și 9 abțineri.

”Inițiativa WiFi4EU a pornit ca o viziune politică puternică care în curând va deveni o realitate concretă în UE, oferind posibilitatea fiecărui european de a beneficia de o conexiune wifi de bună calitate, indiferent de locul unde se află și cât câștigă. Acest lucru va duce la întărirea societății europene gigabit, făcând-o competitivă economic și inclusivă social.”

Carlos Zorrinho (S&D, PT)  
Partajați acest citat: