Distribuiți această pagină: 

  • Deputații sunt gata să respingă toți candidații la funcția de președinte al Comisiei Europene care nu au fost cap de listă pentru partidele politice europene
  • Procedura candidaților cap de listă (”Spitzenkandidaten”) s-a dovedit a fi un succes, alegerile din 2019 sunt prilejul pentru a o consolida
  • Comisarii europeni în funcție vor avea voie să fie desemnați ”Spitzenkandidaten” înainte de alegerile UE
Parlamentul spune că procedura candidatului cap de listă (Spitzenkandidaten) este un succes și trebuie păstrată  

Parlamentul este gata să respingă orice candidat la președinția CE care nu a fost nominalizat drept cap de listă înainte de alegerile UE 2019.

Așa-numitul proces ”Spitzenkandidaten” (cuvântul german care desemnează primul candidat pe o listă la alegeri),  în care partidele politice europene desemnează un candidat fiecare pentru postul de președintele al Comisiei Europene înainte de alegerile europene, nu poate fi eliminat, spun deputații. Acest sistem a fost utilizat pentru prima dată în 2014, pentru alegerea actualului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 

Raportul PE avertizează că Parlamentul European este gata să respingă orice candidat la președinția CE care nu a fost nominalizat în acest fel.

 

Prin stabilirea unei legături între alegerea președintelui Comisiei și rezultatul alegerilor europene, deputații au în vedere și faptul că procedura ”Spitzenkandidaten” utilizată în 2014 s-a dovedit un succes. Ei subliniază că alegerile 2019 ar putea fi ocazia de a cimenta utilizarea acestei proceduri.

Comisarii europeni aflați în funcții pot să fie cap de listă pentru alegerile europene

 

În rezoluția adoptată miercuri, deputații au aprobat și modificările propuse la Acordul-cadru privind relațiile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană cu 457 de voturi la 200 și 20 de abțineri.

Aceste modificări:

  • permit comisarilor în funcție să se prezinte la alegerile pentru Parlamentul European și să fie desemnați de partidele politice europene drept cap de listă (”Spitzenkandidaten”) pentru a deveni președinte al Comisiei Europene, fără să fie nevoiți să își ia concediu fără plată
  • obligă președintele Comisiei să informeze deputații despre măsurile luate pentru a se asigura că toți comisarii care sunt în campanie electorală pentru alegerile europene respectă regulile privind independența și integritatea
  • cer comisarilor să nu utilizeze resurse umane și materiale aparținând Comisiei pentru activitățile de campanie electorală.

Citate

 

"UE trebuie să fie mai democratică, mai transparentă sau nu va mai fi deloc. Faptul că cetățenii cunosc candidații la președinția Comisiei Europene înainte de alegeri este un pas important în direcția corectă”, a spus raportorul Esteban González Pons (PPE, ES).

Background

 

Modificările la acordul inter-instituțional sunt rezultatul negocierilor între Conferința președinților din Parlament (Președintele și liderii grupurilor politice) și Comisie. Ele au fost aprobate de comisia pentru afaceri constiuționale la 23 ianuarie 2018.

Aceste modificări vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate de Parlament şi confirmate de Colegiul comisarilor.

Mai multe informații privind procesul “Spitzenkandidaten”

Tratatul de la Lisabona cere Consiliului European, prin majoritate calificată, să nominalizeze un președinte pentru Comisie care să fie aprobat de Parlament, ținând cont de rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European. Cu toate acestea, așa-numita procedură privind un cap de listă - ”Spitzenkandidat” - nu este menționată în tratatul UE. Prima dată când a fost utilizată, în 2014, s-a bazat pe un acord între liderii UE din Consiliul European, Parlamentul European și partidele politice europene privind interpretarea textului tratatelor. Procedura ”Spitzenkandidaten” dă președinția Comisiei candidatului cap de listă din partidul politic european care a câștigat cele mai multe locuri în PE. Acesta a fost cazul în 2014, când candidatul Partidului Popular European, Jean-Claude Juncker, a fost numit președinte al Comisiei. Un partid politic european este acela ca acționează la nivel UE, putând fi finanțat de UE și constituit din partide naționale aflate în statele membre.

 

Înainte de alegerile europene din 2014, cinci partide politice europene au desemnat candidați - cap de listă.