Distribuiți această pagină: 

  • Interzicerea pesticidelor dăunătoare
  • Mai multe verificări pentru a opri importurile de miere contrafăcută
  • Promovarea beneficiilor mierii pentru sănătate
Deputaţii cer măsuri de protecţie a albinelor, ajutor pentru apicultori si pentru o bună calitate a mierii  

Deputații cer UE și statelor membre să investească mai mult în protejarea sănătății albinelor, în lupta împotriva contaminării mierii și pentru sprijinirea apicultorilor

UE are nevoie de o strategie largă, pe termen lung pentru a îmbunătăți sănătatea albinelor și a reface populația lor, spune PE în rezoluția adoptată cu 560 de voturi la 27 și  28 de abțineri, joi. În acest scop, deputații cer:

 

  • un plan de acțiune la nivel UE pentru a combate mortalitatea albinelor
  • programe pentru a crește rezistența la specii invadatoare, cum ar fi Varroa destructor, gândacul mic de stup (Aethina tumida), viespea asiatică (o specie extrem de agresivă cu celelalte insecte) și loca americană
  • mai multă cercetare pentru a dezvolta medicamente inovatoare pentru albine și a le face mai disponibile
  • interzicerea tuturor pesticidelor cu efective negative asupra sănătății albinelor, dovedite științific, inclusiv substanțele neonicotinoide și să ofere alternative sigure pentru fermieri
  • avertizări avansate privind perioadele de stropire a recoltelor pentru a evita rănirea albinelor

 

Mai mult ajutor pentru apicultori și promovarea produselor apicole

 

UE ar trebui să crească bugetul pentru programele naționale apicole cu 50% și să creeze scheme specifice de ajutor pentru apicultori în politica agricolă de după 2020, spun deputații. Ei sugerează compensații pentru pierderea coloniilor de albine.

 

Statele membre are trebui să facă mai mult pentru a informa publicul, mai ales copiii, despre beneficiile consumului de miere și despre utilizările terapeutice ale produselor apicole, spun deputații.

 

Stoparea importurilor de miere contrafăcută

 

Pentru a se asigura că mierea importată respectă standardele înalte ale UE, inspecțiile la frontiere și verificările pe piața unică ar trebui armonizate, toată mierea ar trebui testată, iar cerințele privind menționarea sursei ar trebui să fie mai stricte, spun deputații. Ei cer Comisiei să dezvolte proceduri de testare în laborator mai eficiente, iar statelor membre să impună penalități mai aspre pentru cei care încalcă regulile.

 

Produsele de miere și apicole trebuie considerate ”sensibile” în negocierile cu statele terțe sau ar trebui chiar excluse complet din negocieri, se mai arată în rezoluție.

 

Citat

 

“Trebuie să facem tot ce putem pentru a proteja mierea și albinele, întrucât 76% din producția alimentară din Europa se bazează pe polenizare, albinele fiind indispensabile pentru securitatea noastră alimentară. Parlamentul a propus astăzi o strategie de supraviețuire pentru albine și apicultori și un plan pentru a crește transparența pentru consumatori prin înlocuirea etichetei actuale - confuze și, deci, inacceptabile - ”amestec de miere UE și non-UE” cu o indicație clară a țărilor din care vine mierea - inclusiv procentul în amestecul final. Este momentul pentru Comisie și statele membre să implementeze propunerea noastră, astfel încât mierea și apicultorii să poată din nou prospera”, a spus raportorul Norbert Erdős (PPE, HU).

 

Background  (Optional. Data on MS honey production & beekeepers here)

Aproximativ 600,000 apicultori UE produc aproximativ 250,000 tone de miere pe an, UE fiind a doua mare producătoare mondială, după China. Cei mai mare producători din UE în 2016 erau România, Spania, Ungaria, urmate de Germania, Italia și Grecia.

 

UE importă aproximativ 200 000 tone de miere, mai ales din China, Ucraina, Argentina și Mexic. Testele efectuate de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a arătat că 20% dintre mostrele luate la granițele externe ale UE sau în locațiile importatorilor nu respectau standardele UE.