Economia circulară: mai multă reciclare a deșeurilor menajere și mai puțină depozitare  

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

  • Ținta de reciclare pentru deșeurile municipale: 44% azi, 55% până în 2025, 65% până în 2035
  • Maximum 10% stocare până în 2035
  • Colectarea separată a materialelor textile și a deșeurilor toxice
Depozitarea deșeurilor este cea mai nepotrivită opțiune pentru administrarea deșeurilor, în termeni economici și de mediu  

Parlamentul susține țintele ambițioase de reciclare, introduse de legislația privind deșeurile și economia circulară, adoptată miercuri.

O mai bună gestionare a deșeurilor poate aduce beneficii mediului, climei și sănătății umane, dar nu numai. Cele patru documente legislative fac parte dintr-o schimbare de paradigmă în politica UE privind economia circulară, adică un sistem în care valoarea produselor, materialelor și a resurselor este păstrată în economie cât de mult posibil.

 

Până în 2025, cel puțin 55% din deșeurile municipale (din gospodării și de la companii) trebuie reciclate, se arată în text. Ținta va crește la 60% până în 2030 și la 65% până în 2035. Un procent de 65% din ambalaje va trebui să fie reciclat până în 2025 și de 70% până în 2030. Ținte separate sunt specificate pentru diferite ambalaje, cum ar fi hârtia, cartonul, plasticul, sticla, metalul și lemnul. (Situația reciclării deșeurile în toate statele membre, în 2016, conform Eurostat, aici)

 

Depozitarea deșeurilor va deveni o excepție

 

Propunerea legislativă limitează la maximum 10% procentul din deșeurile municipale care pot fi depozitate începând cu 2035.

 

Textilele și deșeurile toxice din gospodării vor fi colectate separat începând cu 2025. Din 2024, deșeurile biodegradabile vor fi colectate fie separat, fie reciclate acasă prin compost.

 

Reducerea risipei alimentare cu 50%

 

Conform țintelor ONU pentru dezvoltare durabilă, statele membre trebuie să aibă în vedere reducerea risipei alimentare cu 30% până în 2025 și cu 50% până în 2030. Pentru a preveni risipa alimentară, statele membre trebuie să ofere stimuli pentru colectarea produselor alimentare necomercializate și redistribuirea lor sigură. Consumatorii trebuie să înțeleagă mai bine ce înseamnă ”a fi utilizat până la data...” și ”data de valabilitate” menționate pe etichete, spun deputații.

 

“Cu acest pachet, Europa își arată angajamentul ferm față de dezvoltarea sustanabilă economică și socială care va duce în cele din urmă la politici industriale integrate cu protecția mediului”, a spus raportorul Simona Bonafè (S&D, IT). Economia circulară nu este, de fapt, doar o politică de gestionare a deșeurilor, ci și o modalitate de a obține materii prime pentru a nu suprautiliza resursele și așa limitate ale planetei noastre, inovând profund sistemul nostru de producție.”

 

”Acest pachet conține și măsuri importante privind gestionarea deșeurilor, mergând mai departe către reguli care să aibă în vedere întregul ciclu de viață al unui produs și care să aibă în vedere schimbarea comportamentului consumatorilor și companiilor. Pentru prima dată, statele membre vor fi obligate să urmeze un cadru legislativ unitar, comun”, a mai spus ea.

 

Ce urmează

 

Textul trebuie să fie aprobat formal de Consiliu înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE.

 

Background: ce este economia circulară?

 

O economie circulară implică reducerea deșeurilor la minimum, precum și reutilizarea, repararea, refacerea și reciclarea materialelor și produselor existente. Implementarea unei economii circulare va reduce presiunea asupra mediului, va asigura alimentarea cu materii prime, va crește competitivitatea, inovația și creșterea economică și va crea locuri de muncă.