Muncitorii detașați: vot final privind salarii și condiții de muncă egale  

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

  • Regulile salariale din țara gazdă se aplică tuturor muncitorilor detașați
  • Detașarea poate dura maximum 12 luni, cu o posibilă prelungire de 6 luni
  • Muncitorii detașați vor fi protejați mai bine față de fraude și exploatare
A mason lays brick ©AP Images/European Union-EP  

Muncitorii detașați temporar în alt stat UE trebuie să primească salarii egale pentru muncă egală în același loc, conform regulilor revizuite adoptate de PE marți.

Regulile revizuite adoptate cu 456 de voturi pentru la 147 și 49 abțineri au ca obiectiv o mai bună protecție pentru muncitorii detașați și o competiție corectă pentru companii.

 

Drepturi salariale corecte

 

Conform textului agreat, toate regulile privind salarizarea din țara gazdă trebuie să se aplice muncitorilor detașați. Pe lângă prevederile legale, statele membre pot aplica acorduri colective largi, reprezentative la nivel regional sau sectorial. Până acum acest lucru s-a făcut doar în sectorul construcțiilor.

 

Condiții mai bune pentru lucrători

Costurile de călătorie, cazare și masă vor fi plătite de angajator și nu deduse din salariile lucrătorilor. Angajatorii vor fi obligați să se asigure că lucrătorii au condiții de cazare decente, conform regulilor naționale.

Durata detașării

Durata detașării a fost stabilită la maximum 12 luni, cu o posibilă extindere de 6 luni. Apoi lucrătorii vor putea continua să lucreze în statul membru unde sunt detașați, dar condițiile de lucru vor fi cele aplicabile conform legislației statului gazdă.

Protecția împotriva fraudelor

 

În cazul unei detașări frauduloase, de exemplu o companie fantomă, statul membru va coopera pentru ca muncitorii detașați să fie protejați cel puțin de condițiile impuse de directiva privind detașarea lucrătorilor.

 

Transportul rutier internațional

 

Noile elemente are directivei revizuite se vor aplica în sectorul transporturilor după intrarea în vigoare a legislației specifice, inclusiv a pachetului privind mobilitatea. Până atunci, versiunea din 1996 a directivei rămâne în vigoare.

Noile reguli se vor aplica în doi ani

 

Statele membre au la dispoziție doi ani pentru transpunerea în legislația națională.

 

Elisabeth Morin-Chartier (PPE, FR), raportor, a spus: “Acest vot este un element cheie al legislaturii 2014-2020. Reflectă realitatea socială, economică și politică a Uniunii Europene și deschide drumul spre o Europă mai socială cu o competiție corectă între companii și drepturi mai bune pentru lucrători. Prin votul în favoarea acestui acord, Parlamentul European creează drepturi mai bune pentru muncitori, asigurând protecția necesară pentru companii.”

 

Agnes Jongerius (S&D, NL), co-raportor, a spus: “Europa alege salarii egale pentru muncă egală în același loc. Iar aceasta este o reușită majoră. Colegii pot fi din nou colegi, nu competitori. Este un pas important pentru crearea unei Europe care să protejeze lucrătorii și să împiedice companiile să intre în curse infernale - o Europă care nu caută soluții ascunse și care are grijă de oamenii obișnuiți.”

 

Background

Un lucrător detașat este cel care a fost trimis de angajator să furnizeze un serviciu în alt stat UE, temporar. În 2016, erau 2,3 milioane de lucrători detașați în UE. Detașarea a crescut cu 69% între 2010 și 2016.