Facebook-Cambridge Analytica: deputații cer protejarea sferei private 

Comunicat de presă 
 
 

Distribuiți această pagină: 

  • Deputații cer un audit complet realizat de agențiile UE asupra Facebook 
  • Legile electorale trebuie actualizate, ca să reflecte noua realitate digitală 
  • Statele membre ar trebui să investigheze presupuse abuzuri comise de forțe străine asupra spațiului politic online  

Ca urmare a scandalului Facebook-Cambridge Analytica, deputații europeni cer un audit complet al Facebook și noi măsuri împotriva imixtiunii în alegeri.

 

Într-o rezoluție adoptată joi, deputații îndeamnă Facebook să permită agențiilor UE să realizeze un audit complet, pentru a evalua protecția și securitatea datelor personale ale utilizatorilor, ca urmare a scandalului provocat de accesarea ilegală și exploatarea abuzivă a datelor personale a 87 de milioane de utilizatori Facebook.


Deputații europeni sunt de părere că Facebook nu doar că a înșelat încrederea cetățenilor UE, ”dar a încălcat și legislația UE”. Ei recomandă Facebook să facă schimbări platformei sale, care să fie în concordanță cu legea protecției datelor din UE.


Măsuri împotriva manipulării alegerilor


Europarlamentarii consideră că datele obținute de Cambridge Analytica ar fi putut fi folosite în scopuri politice, de ambele părți în referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, dar și pentru a viza electoratul american la alegerile prezidențiale din 2016.


Ei evidențiază nevoia urgentă de a contracara orice tentativă de a manipula alegerile UE și de a adapta legile electorale pentru a reflecta noua realitate digitală.


Pentru a preveni imixtiunea electorală via rețelele sociale, deputații europeni propun:


  • aplicarea online a garanțiilor electorale clasice « offline » : reguli referitoare la transparența și limitele cheltuielilor, la respectarea perioadelor de tăcere și la tratarea egală a candidaților.
  • facilitarea recunoașterii publicității politice online plătite și a organizațiilor din spatele acesteia
  • interzicerea creării de profiluri cu scopuri electorale, inclusiv a utilizării comportamentelor online susceptibile de a scoate la iveală preferințele politice
  • platformele de social media ar trebui să eticheteze conținutul difuzat de roboți, să accelereze procesul de suspendare a conturilor false și să colaboreze cu verificatorii de fake news și cu mediul academic pentru a lupta contra dezinformării
  • ar trebui realizate investigații de către statele membre cu susținerea Eurojust , privind presupusa folosire abuzivă a spațiului politic online de către forțe străine

Rezoluția adoptată rezumă concluziile întâlnirii din luna mai dintre deputați de frunte ai Parlamentului European și Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, și la cele trei audieri care au urmat. Se referă, de asemenea, la scurgerea de date suferită de Facebook la 28 septembrie.


Citat


Președintele Comisiei pentru Libertăți Civile, Claude Moraes (S&D, Marea Britanie): ”Este o problemă globală, care ne-a afectat deja referendumul și alegerile.

Rezoluția stabilește măsuri necesare, inclusiv un audit independent al Facebook, o actualizare la regulile noastre ale competiției, și măsuri adiționale de a proteja electoratul. Trebuie acționat acum, nu doar pentru redobândirea încrederii în platforma online, ci și pentru a proteja spațiul privat al utilizatorilor și pentru a restabili încrederea în valorile noastre democratice.”