Siguranța alimentară: PE adoptă noi măsuri pentru a spori încrederea consumatorilor  

Comunicat de presă 
 
 

Distribuiți această pagină: 

  • Un registru european pentru ca studiile nefavorabile să nu mai poată fi ținute în secret 
  • Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară poate face publice studiile 
  • Sunt adresate îngrijorările lansate cu ocazia inițiativei cetățenești europene cu privire la glifosat 

Eurodeputații au adoptat miercuri noi măsuri pentru a asigura fiabilitatea și transparența procedurii de evaluare a riscurilor în domeniul siguranței alimentare.

Parlamentul a aprobat noile reglementări (cu 603 voturi pentru, 17 împotrivă și 27 abțineri), convenite deja informal cu miniștrii UE, menite să asigure că procedura de evaluare a riscurilor în domeniul siguranței alimentare este mai fiabilă, mai transparentă și mai obiectivă.

Studiile nefavorabile nu vor mai putea fi ținute în secret


Noile reglementări vor crea un registru european al studiilor comandate, pentru a garanta că întreprinderile care solicită o autorizație furnizează toate informațiile relevante și nu țin în secret studiile nefavorabile. Acest lucru va permite Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) să facă publice studiile existente, pentru a identifica datele științifice relevante și pentru a asigura acuratețea cercetării.


În plus, pentru a se asigura că noile norme sunt transparente, solicitanții trebuie să dezvăluie toate informațiile relevante pentru evaluarea gradului de siguranță; totuși, anumite informații, cum ar fi procesul de fabricație sau de producție, pot fi păstrate confidențiale.


În cele din urmă, noile măsuri sprijină, de asemenea, punerea în aplicare a unei noi proceduri de consultare, care să permită EFSA să ofere consiliere solicitanților cu privire la modalitatea corectă de depunere a cererii de autorizare, făcând întregul proces mai fiabil.


Citat

Raportorul Pilar Ayuso, (EPP,Spania) a declarat: „Acest acord ne permite să avem un proces decizional bazat pe dovezi științifice, pentru a garanta un nivel ridicat de siguranță și sănătate publică în Europa, îmbunătățind în același timp încrederea publicului și transparența în procesul de luare a deciziilor".


Background


Noile norme abordează îngrijorările exprimate cu ocazia inițiativei cetățenești europene cu privire la glifosat, în legătură cu transparența studiilor științifice utilizate pentru evaluarea pesticidelor. De asemenea, acestea vin ca urmare a exercițiului de verificare a adecvării legislației alimentare generale lansată în 2014 și finalizată în ianuarie 2018 de către Comisie.


Etapele următoare

Miniștrii UE vor adopta în mod formal acum textul, înainte de intrarea în vigoare.