Cum sunt aleși vicepreședinții și chestorii?  

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

După ce nou alesul Președinte își preia funcția, Parlamentul va alege două corpuri politice necesare pentru buna funcționare a activităților sale: cei 14 vicepreședinți și cinci chestori.


Candidaturile pentru posturile de vice-președinte urmează reguli similare candidaturilor pentru funcția de președinte (Regula 15). Cei 14 vice-președinți trebuie să obțină o majoritate absolută din voturile valabil exprimate. Dacă nu sunt ocupate toate cele 14 poziții în primul tur de scrutin, un al doilea tur se poate organiza după aceleași reguli. Dacă mai există posturi vacante și după cel de-al doilea tur de scrutin, se poate organiza și un al treilea, on majoritate relativă fiind aplicabilă pentru ocuparea posturilor rămase vacante. (Regula 17)


Ordinea în care candidații sunt aleși determină ierarhia de precedență. Dacă numărul candidaților propuși este același cu numărul pozițiilor disponibile - 14 - alegerea va avea loc prin aclamații, votul fiind organizat doar pentru a stabili ierarhia de precedență.


O procedură similară va avea loc pentru alegerea chestorilor. În practică, grupurile politice se asigură că importanța grupurilor precum și rezultatele numirii Președintelui se reflectă în numirile vicepreședinților și chestorilor.

.