Ursula von der Leyen și-a prezentat viziunea în fața eurodeputaților 

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Ursula von der Leyen și-a prezentat prioritățile pentru funcția de Președinte al Comisiei Europene  

În dezbaterea cu eurodeputații, Ursula von der Leyen și-a prezentat viziunea pentru funcția de Președinte al Comisiei. PE votează azi asupra candidaturii prin vot secret pe hârtie.

Ursula von der Leyen a sintetizat astăzi dimineață în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg prioritățile politice pe care intenționează să le urmeze dacă va fi aleasă ca Președinte al Comisiei Europene.


O selecție a subiectelor pe care le-a abordat în timpul declarației:


După ce a identificat „o planetă sănătoasă ca fiind cea mai mare provocare și responsabilitate", doamna von der Leyen a propus obiective de mediu mai ambițioase, cu o reducere a emisiilor de 50%-55% până în 2030 și s-a angajat să prezinte un „Acord Verde pentru Europa" precum și o lege europeană privind climatul în primele 100 de zile de mandat. Ea a anunțat, de asemenea, planuri pentru investiții durabile în Europa (inclusiv prin transformarea parțială a fondurilor BEI într-o „bancă pentru climat") pentru a oferi 1 trilion de euro în decurs de zece ani.


Doamna von der Leyen a subliniat, de asemenea, că UE trebuie să întemeieze o economie în serviciul cetățenilor. Pentru ca acest lucru să se întâmple totuși, „toată lumea trebuie să împartă povara" - inclusiv giganții industriei IT care își desfășoară activitatea (și ar trebui să continue să facă acest lucru) în Europa, și care totuși nu răsplătesc cetățenii Europei pentru accesul lor la capitalul uman și social al UE.


Reiterând angajamentul său pentru un colegiu de comisari echilibrat în ceea ce privește egalitatea de gen în timpul mandatului său, ea a subliniat, de asemenea, că violența împotriva femeilor trebuie abordată în mod decisiv; ea va încerca, prin urmare, să definească violența împotriva femeilor ca o infracțiune în tratatele europene, în paralel cu finalizarea aderării UE la Convenția de la Istanbul.


Doamna von der Leyen și-a declarat angajamentul față de statul de drept ca valoare europeană, anunțând că intenționează să instituie un mecanism de monitorizare la nivelul UE în paralel cu măsurile existente. Ea a subliniat că aceste valori europene includ, de asemenea, datoria de a salva vieți în largul coastelor UE, care ar trebui să se traducă într-o politică de frontieră umană. Ea și-a exprimat sprijinul pentru un „nou pact privind migrația și azilul" și o reformă a regulamentului de la Dublin, adăugând că intenționează să se asigure că poliția de frontieră Frontex va număra 10 000 de angajați, nu până în 2027, ci până în 2024, și că toate țările ar trebui să își aducă contribuția pe principiul solidarității europene.


În ceea ce privește democrația europeană, doamna von der Leyen a anunțat o Conferință pentru Europa de doi ani începând cu anul 2020, în care cetățenii vor avea un rol important și activ. De asemenea, ea a subliniat necesitatea consolidării sistemului „candidaților cap de listă” (Spitzenkandidaten) și reconsiderarea listelor transnaționale în vederea viitoarelor alegeri europene. De asemenea, ea și-a declarat sprijinul deplin pentru acordarea dreptului de inițiativă Parlamentului European, angajându-se să prezinte o propunere legislativă ca urmare a tuturor rezoluțiilor adoptate cu o majoritate absolută a membrilor Parlamentului.


Reacții din partea grupurilor politice


Manfred Weber (PPE, Germani) a confirmat sprijinul grupului său pentru doamna von der Leyen. „Noi reprezentăm o Europă echitabilă, modernă și inovatoare, sigură, deschisă și ecologică. Vom implementa aceste angajamente împreună”. El a salutat propunerile pentru dreptul de inițiativă a Parlamentului European și pentru îmbunătățirea procesului candidaților cap de listă, spunând că „negocierile în spatele ușilor închise trebuie încetate ".


Iratxe García Pérez (S&D, Spania) s-a plâns că „democrația europeană progresează prea încet" și a subliniat faptul că doamna von der Leyen trebuie să furnizeze mai multe detalii cu privire la modul în care intenționează să răspundă cererilor cetățenilor, în special tinerilor, înainte ca grupul S&D să decidă dacă o va susține sau nu. Sprijinirea creșterii durabile, o acțiune mai puternică pentru combaterea sărăciei și o strategie obligatorie pentru egalitatea de gen sunt esențiale, a adăugat García.


Dacian Cioloș (Renew Europe, România) a declarat: „Nu mai putem să dezamăgim milioane de europeni care au spus DA Europei. Ei așteaptă ca aceasta să apere statul de drept fără ezitare.” Grupul Renew Europe este gata să o susțină în măsura în care își va asuma independența și forța de propunere pentru o Europă reînnoită. „Dar, mai presus de toate, ne așteptăm la o conducere pro-europeană reală de la dumneavoastră. Europa nu este o administrație, ci o ambiție politică”, a adăugat acesta.


Philippe Lamberts (Verzi/EFA, Belgia) a declarat că grupul său nu este gata să predea conducerea Uniunii Europene Ursulei von der Leyen într-un moment în care „casa noastră comună arde, climatul se deteriorează, există inegalități tot mai profunde și atacuri la adresa libertăților fundamentale și a statul de drept ". Cu toate acestea, dacă va fi aleasă, grupul său este gata să îi ofere sprijinul său „ori de câte ori propunerile se vor ridica la nivelul așteptărilor provocărilor existențiale cu care ne confruntăm".


Jörg Meuthen (ID, Germania) a anunțat că grupul său va vota împotriva doamnei von der Leyen, declarând că aceasta nu este pregătită pentru această functie și că nu are o viziune convingătoare pentru Europa. El a criticat-o pentru că a promis prea multe lucruri diferite și contradictorii grupurilor pentru a-și asigura sprijinul, de exemplu cele privind statul de drept sau migrația.


Raffaele Fitto (ECR, Italia ) a cerut Ursulei von der Leyen să își clarifice poziția cu privire la „mecanismul legat de statul de drept, asupra căruia suntem în contradicție" cu politica urmată de Comisie până în prezent. În ceea ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice, el a spus că este „fericit pentru propuneri precum fondul de tranziție și banca pentru investiții durabile, dar discutăm despre obiective tot mai ambițioase, fără a spune cum le vom atinge".


Martin Schirdewan (GUE/NGL, Germania) a declarat că grupul său nu va vota pentru doamna von der Leyen. Alegătorii s-au așteptat ca președintele Comisiei să fie unul dintre candidații cap de listă, a afirmat el, nu un ministru al apărării, ceea ce reprezintă un semnal „al militarizării și izolării continue a UE". El a solicitat încheierea politicilor de austeritate și concentrarea asupra investițiilor în domeniul securității sociale, asistenței medicale și combaterii schimbărilor climatice.

Declarațiile integrale pot fi accesate mai jos:


Declarația Ursulei von der LEYEN, candidat pentru funcția de Președinte al Comisiei Europene


Prima rundă a liderilor grupurilor politice


Răspunsul Ursulei von der LEYEN în urma primei runde de intervenții