Amânarea planului de investiții UE pe termen lung ar avea un impact negativ asupra cetățenilor și mediului de afaceri 

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

  • Deputații cer statelor membre să cadă de urgență la un acord asupra poziției de negociere pentru bugetul UE pe termen lung 
  • Parlamentul a fost pregătit să înceapă negocierile încă din noiembrie 2018 
  • Deputații cer un plan de contingență pentru a atenua consecințele unor întârzieri de finanțare începând cu 2021 

Într-o rezoluție adoptată joi, PE avertizează asupra unui risc clar ca planul de investiții UE pentru 2021-2027 să nu fie convenit la timp cu Consiliul.

În textul adoptat cu 426 voturi pentru, 163 împotrivă și 67 abțineri, eurodeputații:


  • confirmă poziția legislaturii precedente asupra cadrului financiar multianual, în forma adoptată în noiembrie 2018;
  • modifică poziția Parlamentului pentru a spori bugetul alocat acțiunilor împotriva schimbărilor climatice, subliniind nevoia unui salt înainte din punct de vedere politic și financiar pentru a realiza obiectivele acordului de la Paris;
  • cer Comisiei Europene o clarificare a impactului financiar al promisiunilor politice făcute în luna iulie de către Președintele-ales, Ursula von der Leyen;
  • cer Comisiei propunerea unui plan de contingență, atâta timp cât există un risc clar ca negocierile complexe cu Consiliul să nu fie finalizate cu succes până la finele lui 2020. O amânare însemnând o perturbare a finanțării programelor UE începând cu 2021, cu un impact negativ asupra cetățenilor și mediului de afaceri.

Consiliul nu a luat încă o decizie politică în acest sens.


Background


Comisia a depus propunerile legislative pentru următorul cadru financiar multianual în primăvara anului 2018. Parlamentul și-a adoptat poziția în noiembrie 2018 și a fost astfel pregătit să negocieze cu Consiliul de aproape un an.


Cadrul financiar multianual este bugetul pe termen lung al UE, ce acoperă de obicei o perioadă de șapte ani. Acesta stabilește nivelul maxim al resurselor („plafon”) pentru fiecare categorie principală („rubrică”) a cheltuielilor UE pentru perioada respectivă. Actualul cadru, care acoperă perioada 2014-2020, a fost adoptat la 2 decembrie 2013.


Aproximativ 93% din bugetul UE finanțează activități concrete în țările UE și nu numai. Se adresează cetățenilor, regiunilor, orașelor, fermierilor, cercetătorilor, studenților, ONG-urilor și întreprinderilor.