Distribuiți această pagină: 

  • Deputații laudă eforturile Comisiei de gestionare a numeroaselor crize 
  • Se puteau face mai multe în privința schimbărilor climatice și a protecției mediului 
  • Juncker: „Trebuie să fim mândri că am reușit să menținem pacea în Europa” 
PE evaluează realizările Comisiei Juncker  

Într-o dezbatere cu Jean-Claude Juncker marți dimineață, deputații au evaluat activitățile realizate în timpul mandatului actualei Comisii.

Domnul Juncker a reflectat asupra progreselor în domeniile prioritare ale Comisiei, printre care creșterea economică, stimularea locurilor de muncă și investițiile, ce au oferit un nou impuls Europei și o mai mare implicare cu cetățenii, precum și accentul pus pe probleme majore și reducerea numărului de noi propuneri legislative.


El și-a exprimat dezamăgirea pentru faptul că uniunea bancară nu a fost finalizată, componentă pe care o consideră esențială pentru combaterea viitoarelor crize, dar a enumerat succese precum pilonul drepturilor sociale și regulile lucrătorilor detașați, ce constituie pași importanți în asigurarea demnității lucrătorilor.


Relațiile cu Africa și 15 noi acorduri comerciale au fost menționate, printre altele, la capitolul succese. Totuși, pentru el, cel mai mare succes este păstrarea păcii în Europa. El a cerut europarlamentarilor să continue lupta pentru Europa și împotriva naționalismului „stupid”.


Câțiva lideri ai grupurilor politice din PE au mulțumit președintelui Comisiei pentru eforturile depuse în ultimii cinci ani în privința crizelor legate de situația economică și de migrație, precum și a negocierilor legate de Brexit, pentru includerea problemelor sociale pe ordinea de zi și îndepărtarea de austeritate. De asemenea, l-au lăudat că nu a făcut compromisuri în privința „libertăților” prevăzute de tratatele europene și a combătut evaziunea fiscală. Liderii politici au subliniat, de asemenea, eforturile Comisiei de a stimula investițiile, de a consolida piața unică și de a asigura securitatea aprovizionării cu energie.


Câțiva deputați au criticat Comisia Juncker pentru că nu a făcut suficiente progrese pentru a combate schimbările climatice și au considerat că acțiunile privind protejarea avertizorilor de integritate au fost prea „timide”, iar problemele sociale nu au fost tranșate suficient.


Puteți urmări întreaga dezbatere aici.