Audierea Adinei Vălean, Comisarul desemnat pentru transporturi 

Comunicat de presă 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Audierea Adinei Vălean - Comisarul desemnat pentru transporturi  

Comisia pentru Transport și turism a audiat-o pe Adina Vălean, candidată pentru portofoliul transporturilor.

Președintele și coordonatorii grupurilor politice din comisiei parlamentare se vor reuni imediat după audiere pentru a evalua prestația comisarului desemnat, Adina Vălean.


Dreptul la liberă circulație este foarte apreciat de cetățenii UE, iar sectorul transporturilor face posibil acest lucru, a subliniat doamna Vălean în timpul discursului introductiv. În ceea ce privește Pactul ecologic european (Green Deal), doamna Vălean a declarat că nu poate fi finalizat fără plasarea transporturilor în centrul său, însă mobilitatea verde trebuie să servească intereselor cetățenilor. Deși sunt necesare eforturi suplimentare pentru atingerea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon, acest lucru trebuie să fie fezabil din punct de vedere economic, a adăugat aceasta. Digitalizarea și automatizarea înseamnă provocări uriașe pentru sector, dar acest lucru nu poate avea un cost la nivelul resurselor umane, astfel încât este necesară o concentrare mai mare pe formare și recalificare.


Pactul ecologic, condițiile de muncă și conectarea Europei


Comisarul desemnat a declarat că va acționa pentru îmbunătățirea siguranței rutiere și va impune realizarea „Cerului unic european” pentru a reduce congestia spațiului aerian și a emisiilor. Ea va depune eforturi pentru a stimula utilizarea vehiculelor curate și a implementa puncte de alimentare cu combustibil și reîncărcare disponibile publicului. UE are un cadru solid pentru drepturile pasagerilor, însă acest aspect trebuie, de asemenea, îmbunătățit a spus doamna Vălean. În ceea ce privește investițiile în infrastructură, ea a spus că va apăra bugetul Mecanismului pentru interconectarea Europei pentru următorul cadru financiar multianual.


Deputații din mai multe grupuri politice au adresat întrebări doamnei Vălean cu privire la măsurile și inițiativele specifice pe care intenționează să le propună în contextul Pactului ecologic, asupra măsurilor de susținere a lucrătorilor din sector și a modului de îmbunătățire a conexiunilor de transport în regiunile periferice. Unii europarlamentari au subliniat importanța completării Cerului unic european pentru reducerea emisiilor, alții au întrebat, de asemenea, dacă intenționează să sprijine alte măsuri, cum ar fi impozitul pe kerosen pentru sectorul aviației și dacă intenționează să sprijine proiecte de protecție împotriva schimbărilor climatice finanțate de UE.


Unii eurodeputați și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Pactul ecologic ar putea duce la diminuarea competitivității întreprinderilor europene și au vrut să afle intențiile Comisiei de sprijinire a IMM-urilor în acest context.


Puteți urmări înregistrarea integrală a audierii aici.


Declarație de presă


La finalul audierii, Președintele Comisiei pentru transport și turism, Karima Delli (Verzi/EFA, FR) a susținut o declarație de presă.


Etapele următoare


În urma recomandărilor comisiilor parlamentare, Conferința președinților va decide pe 21 noiembrie dacă Parlamentul a obținut informații suficiente pentru a declara închis procesul audierilor. Dacă acest aspect este confirmat, plenul Parlamentului va supune la vot alegerea Comisiei în ansamblul său pe 27 noiembrie, la Strasbourg.