Pactul ecologic pentru Europa: primele reacții ale eurodeputaților  

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, către deputați: „Costul inacțiunii crește de la an la an”  

Deputații s-au reunit în plen pentru a dezbate alături de Ursula von der Leyen și Frans Timmermans foaia de parcurs către un continent neutru din punct de vedere climatic.

După ce Parlamentul a declarat recent situația de urgență privind clima, Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a lansat miercuri în plenul Parlamentului European de la Bruxelles planul Comisiei pentru a atinge neutralitatea climatică în UE până în 2050.


Liderii grupurilor politice din PE și-au prezentat pozițiile asupra manierei în care se poate asigura o finanțare și implementare echilibrate din punct de vedere economic și social pentru viitorul „act legislativ european” privind clima.


În încheierea dezbaterii, Comisarul însărcinat cu Pactul ecologic european, Vicepreședintele executiv Frans Timmermans, a răspuns celor mai urgente întrebări adresate de către deputați cu privire la modalitățile de finanțare a tranziției energetice în țările central și est europene, și la cum putem asigura că atât țările europene cât și cele din afara Uniunii pot concura după reguli similare.


Puteți urmări înregistrările video ale intervențiilor prin accesarea linkurilor.


Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen


Esther De Lange (PPE, NL) a declarat că grupul ei a împărtășit „obligația morală” de a proteja planeta. „Suntem ultima generație care poate face acest lucru. O politică industrială coerentă și consecventă și un pact ecologic ambițios trebuie să meargă mână în mână, pentru a pune împreună cele mai inteligente soluții. În cazul în care alte părți ale lumii nu aplică aceleași reguli, UE ar trebui să reconsidere accesul deschis la piața europeană”, a concluzionat ea.


Iratxe García (S&D, ES) a declarat: „A fost prezentat astăzi un nou model de creștere care să transforme UE într-o societate mai echitabilă și mai prosperă”. Acest model ar trebui să se bazeze pe trei piloni: un pilon verde pentru atingerea obiectivelor climatice, un pilon roșu care să asigure o dimensiune socială puternică acordului ecologic și un pilon financiar, prin care bugetul UE pe termen lung să ofere resurse suficiente pentru atingerea acestor obiective .


„Vom reuși doar dacă vom schimba această provocare într-o oportunitate”, a declarat Dacian Cioloș (RE, RO). Pentru a face acest lucru, „pactul ecologic nu ar trebui să aducă birocrație”, ci să conducă la mobilizarea societății. El a solicitat un nivel ridicat al ambiției UE pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în viitorul act legislativ privind clima și o abordare complementară a digitalizării și tehnologiilor verzi.


Philippe Lamberts (Verzi/EFA, BE) a solicitat ca UE să se angajeze să reducă cu 65% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 și să asigure resursele durabile, biodiversitatea și combaterea poluării. „Fondul pentru o tranziție echitabilă" ar trebui să vină în beneficiul celor mai vulnerabili, în timp ce politicile agricolă și financiară au nevoie de o revizuire completă, a spus el.


Silvia Sardone (ID, IT) a întrebat Comisia dacă a analizat impactul social și economic al atingerii neutralității climatice până în 2050. Aceasta a adăugat că există o „contradicție” între obiectivele UE privind climatul și acordurile comerciale semnate cu țările cu standarde de mediu mai scăzute.


Ryszard Legutko (ECR, PL) a spus că este nevoie de o colaborare între Comisie și statele membre, care urmează să discute despre obiectivele de reducere a emisiilor în Consiliul European. „Încearcă Comisia să preia puterea de la statele membre? (...) Guvernele nu ar trebui să fie date la o parte pe un aspect atât de fundamental ", a adăugat el.


Manon Aubry (GUE/NGL, FR) a propus un pact ecologic alternativ din partea grupul său, care să includă impozite pe carbon, plastic și kerosen și măsuri obligatorii pentru reducerea emisiilor de 70% pentru a realiza o tranziție „socială și ecologică” mai umană.


Urmăriți înregistrările primei runde de intervenții a liderilor grupurilor politice.


Vicepreședintelui executiv al Comisiei, Frans TimmermansEtapele următoare


Parlamentul va răspunde planului Comisiei prin adoptarea unei rezoluții în sesiunea plenară din 13-16 ianuarie 2020.