Relațiile UE-Regatul Unit: Deputații nu vor aproba un acord cu orice preț  

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Deputații au dezbătut alături de Consiliu și Comisie înaintea summitului ce se va axa pe relațiile UE-Regatul Unit și bugetul UE  

Într-o dezbatere comună înaintea summitului ce se va axa pe relațiile UE-Regatul Unit și bugetul UE, deputații au îndemnat Consiliul să ajungă la un acord asupra planului de redresare.

Parlamentul nu va aproba un acord cu orice preț, au avertizat mai mulți deputați europeni cu privire la negocierile în curs asupra viitoarelor relații dintre UE și Regatul Unit. Aceștia au respins intenția Regatului Unit de a negocia numai anumite domenii, în timp ce altele ar fi ignorate.

Mai mulți vorbitori au subliniat că ambele părți trebuie să respecte declarația politică, semnată de Regatul Unit și Uniunea Europeană anul trecut, care oferă un cadru clar pentru viitoarea relație. Deputații au solicitat, de asemenea, ca angajamentele să fie îndeplinite în mod precis, în interesul cetățenilor britanici din UE și al cetățenilor UE din Regatul Unit, după cum este prevăzut în Acordul de retragere, obligatoriu din punct de vedere juridic. Parlamentul speră într-un nou impuls pentru încheierea discuțiilor, pentru care mai sunt doar 204 de zile. O rezoluție ce va evalua stadiul negocierilor va fi adoptată joi, urmată de o conferință de presă.

Bugetul pe termen lung al UE și sprijinul pentru redresare în urma COVID-19

În ceea ce privește următorul buget pe termen lung al UE și pachetul de redresare în urma pandemiei de COVID-19, deputații au declarat că este nevoie de decizii urgente , iar următorul pas important este în mâinile Consiliului European: găsirea unei poziții comune în rândul statelor membre. Economia trebuie să revină rapid pe calea cea bună, iar planul de redresare „poate facilita o evoluție pozitivă, însă numai alături de un buget ambițios pe termen lung”.

Mulți deputați au subliniat că propunerea Comisiei este doar minimul necesar. În plus, rolul Parlamentului trebuie consolidat în elaborarea și punerea în aplicare a pachetului de redresare, deoarece „o criză nu poate fi o scuză pentru subminarea democrației”.

Faceți clic pe linkuri pentru a urmări intervențiile:

Nikolina Brnjac, Consiliul UE

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene

Christophe Hansen, (PPE, LU), raportor

Kati Piri (S&D, NL), raportor

Nicolae Ștefănuță, (Renew Europe, RO), Comisia pentru bugete

David McAllister (PPE, DE)

Iratxe Garcia Pérez (S&D, ES)

Marco Zanni (ID, IT)

Ska Keller (Verzi/ALE, DE)

Jan Eppink (ECR, NL)

Martin Schirdewan (GUE/NGL, DE)

Dacian Cioloș (Renew Europe, RO)

Context

Președintele PE, David Sassoli, se va adresa șefilor de stat sau de guvern din UE în timpul videoconferinței din 19 iunie ce va aborda Fondul de redresare pentru a răspunde crizei COVID-19 și noul buget pe termen lung al UE, propus de Comisia Europeană la 27 mai 2020 în Parlament. Potrivit Consiliului, discuția liderilor UE va servi drept „pregătire temeinică” a unui summit la o dată ulterioară. Președintele PE va susține o conferință de presă în urma intervenției sale, la ora locală 11:00 (12:00 ora României).

În plus, președinții Consiliului European și Comisiei vor informa liderii cu privire la discuțiile lor cu premierul Boris Johnson, cu prilejul reuniunii la nivel înalt dintre UE și Regatul Unit, ce a avut loc prin videoconferință la 15 iunie 2020.

În urma retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, cele două părți s-au angajat în negocieri pentru a stabili un viitor parteneriat, ce va debuta după perioada de tranziție care se încheie la 31 decembrie 2020.