Deputații dezbat fondul de redresare și condamnă reducerea bugetului UE 

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Liderii PE discută despre summitul UE privind bugetul pe termen lung al UE și fondul de redresare cu președinții Michel și von der Leyen ©PE  

În cadrul unei sesiuni extraordinare, deputații în PE au discutat despre acordul Consiliului European din 17-21 iulie privind planul de redresare și finanțarea pe termen lung a UE.

În cadrul dezbaterii cu președinții Consiliului și ai Comisiei, Charles Michel și Ursula von der Leyen, acordul la care s-a ajuns în urma recentei reuniuni a Consiliului European privind fondul de redresare a fost calificat drept „istoric” de către mulți deputați europeni ținând cont de faptul că, pentru prima dată, statele membre au convenit să emită o datorie comună în valoare de 750 miliarde EUR. Cu toate acestea, mulți membri ai Parlamentului “nu au fost fericiți” cu reducerea bugetului pe termen lung (cadrul financiar multianual, CFM).


„Nu suntem pregătiți să acceptăm acest acord pe CFM”, a spus Manfred Weber (PPE). De asemenea, Iratxe García, liderul grupului S&D, a afirmat că nu acceptă reducerile, mai ales „nu într-un moment în care trebuie să ne consolidăm autonomia strategică și să reducem disparitățile dintre statele membre”.


Mulți au subliniat că problema rambursării datoriei nu a fost soluționată. Deputații au insistat asupra faptului că sarcina rambursării nu trebuie să revină cetățenilor și că trebuie garantat un sistem solid de noi resurse proprii, incluzând o taxă digitală sau taxe pe emisiile de dioxid de carbon, și un calendar obligatoriu. În plus, mulți deputați au subliniat faptul că „UE nu este o mașină de bani pentru bugetele naționale”, exprimându-și regretul că țările „frugale” nu doresc să plătească prețul pentru beneficiile pieței unice și insistând asupra faptului că niciun fond nu ar trebui alocat guvernelor „pseudo-democrate”, care nu respectă statul de drept și valorile UE.


Alți membri ai PE au fost mai sceptici cu privire la noile resurse proprii care să genereze suficiente resurse pentru a rambursa întreaga datorie și au avertizat că această criză nu ar trebui folosită ca pretext pentru o mai mare integrare în UE. Cu toate acestea, mulți deputați au subliniat că Parlamentul este pregătit pentru negocieri rapide pentru a aduce îmbunătățirile necesare poziției comune a Consiliului.


Deputații votează astăzi o rezoluție care va servi drept mandat pentru viitoarele negocieri cu Președinția germană a Consiliului UE. Rezultatul votului final va fi anunțat astăzi în ședință plenară la ora locală 17.30 (18.30 ora României).


Declarațiile liderilor europeni


Charles Michel, Președintele Consiliului European


Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene


Manfred Weber (EPP, DE), Iratxe García Pérez (S&D, ES), Dacian Cioloș (RE, RO), Nicolas Bay (ID, FR), Philippe Lamberts (Greens/EFA, BE)


Robert Zīle (ECR, LV), Martin Schirdewan (GUE/NGL, DE)


Concluzii Charles Michel, Președintele Consiliului European