Resurse proprii: PE deschide calea implementării planului de redresare post-COVID-19  

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

  • În urma votului PE, statele membre pot să înceapă acum ratificarea deciziei privind resursele proprii și să impulsioneze economiile din UE 
  • Trebuie stabilit un calendar obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a introduce noi surse de venit 
  • Orice întârziere suplimentară în cadrul Consiliului ar afecta negativ redresarea socială și economică 
PE deschide calea implementării planului de redresare @AdobeStock/Hedgehog94  

Eurodeputații accelerează procedura care va permite UE să împrumute 750 de miliarde EUR pentru planul de redresare „Next Generation EU”.

Eurodeputații au lansat o procedură accelerată și au votat deja în timpul sesiunii plenare din septembrie avizul legislativ referitor la decizia privind resursele proprii. Acest vot elimină o barieră importantă și accelerează procedura de punere în aplicare a acestei legi esențiale a UE pentru relansarea economiei, permițând Comisiei să obțină 750 de miliarde EUR de pe piețele financiare pentru fondul de redresare.

Votul de miercuri permite Consiliului UE să adopte rapid decizia privind resursele proprii și să înceapă procesul de ratificare în cele 27 de țări din UE, astfel încât planul de redresare să poată fi lansat cât mai curând posibil.

În avizul său, adoptat miercuri cu 455 de voturi pentru, 146 împotrivă și 88 abțineri, Parlamentul își menține poziția conform căreia trebuie să se introducă noi surse de venit pentru bugetul UE, care să acopere cel puțin costurile legate de planul de redresare.

Parlamentul solicită stabilirea unui calendar obligatoriu din punct de vedere juridic pentru introducerea acestor resurse proprii noi. Parlamentul insistă asupra faptului că finanțarea redresării trebuie să fie sustenabilă, de exemplu prin introducerea unor taxe pentru marii poluatori și corporațiile multinaționale, și că nu poate deveni o povară pentru generația următoare.

Citate

José Manuel Fernandes (PPE, Portugalia), co-raportor: „Astăzi s-a scris istorie în Parlamentul European. Timp de 32 de ani, UE nu a avut resurse proprii noi. Comisia Europeană nu a împrumutat niciodată de pe piețe sume atât de importante. Acest raport deschide calea pentru adoptarea de către Consiliu a deciziei privind resursele proprii și pentru procesul de ratificare în parlamentele naționale. Fiecare minut contează pentru a putea folosi fondul de redresare după 1 ianuarie 2021. Ce așteaptă Consiliul?”

Valérie Hayer (Renew Europe, Franța), co-raportoare: „Împrumuturile pentru redresare se află acum pe calea cea bună datorită votului de din plen. Ne vom asigura acum că rambursarea datoriei este făcută de către giganții IT, de cei practică evaziuni fiscale, de marii poluatori străini și de alții, care beneficiază de avantajele pieței noastre unice, dar nu contribuie în mod echitabil la prosperitatea noastră și la protejarea planetei noastre.”

Puteți găsi mai multe informații în proiectul de rezoluție legislativă.

Context

Votul Parlamentului cu privire la avizul legislativ reprezintă o etapă esențială care va permite adoptarea de către Consiliu a deciziei privind resursele proprii, care va fi transmisă spre ratificare parlamentelor celor 27 de state membre. Decizia privind resursele proprii este temeiul juridic care asigură sursele de venituri din bugetul UE.

În plus, noua decizie privind resursele proprii va constitui temeiul juridic care va permite ca fondurile să fie împrumutate de pe piețele financiare pentru a finanța instrumentul de redresare a UE din cadrul programului Next Generation EU. Consiliul adoptă decizia în unanimitate, după consultarea Parlamentului European. Înainte de intrarea în vigoare, prevăzută pentru ianuarie 2021, împreună cu noul cadru financiar multianual, decizia privind resursele proprii trebuie să fie ratificată de parlamentele tuturor statelor membre.