Conferința privind viitorul Europei: pregătirile continuă 

Comunicat de presă 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Viitorul este în mâinile tale - fă-ți auzită vocea în cadrul Conferinței privind viitorul Europei ©Petri Oeschger/Getty Images  

După lansarea cu succes a platformei digitale, comitetul executiv își continuă pregătirile pentru evenimentul de inaugurare în format hibrid de pe 9 mai de la Strasbourg.

În cadrul celei de-a treia reuniuni care a avut loc joi, 22 aprilie, comitetul executiv a aprobat proiectul de program al evenimentului, care va avea loc de Ziua Europei. Acesta va fi transmis live și va permite participarea de la distanță a cetățenilor, precum și intervenții ale președinților celor trei instituții UE.

De asemenea, reprezentanții Parlamentului European, Consiliului și Comisiei au aprobat regulamentului de procedură al conferinței, care stabilește regulile referitoare la participarea cetățenilor la grupurile de dezbatere și relația cu principiile și domeniul conferinței. Fiecare grup va cuprinde 200 de cetățeni și va include cel puțin o femeie și un bărbat din fiecare stat membru. Cetățenii vor fi aleși aleatoriu, pentru a înființa grupuri reprezentative pentru diversitatea UE, în ceea ce privește originea geografică, sexul, vârsta, profilul socio-economic și nivelul de educație. Tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani vor reprezenta o treime din fiecare grup.

A avut loc, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la regulile după care se vor desfășura sesiunile plenare ale conferinței, urmând ca la următoarea întrunire să se ajungă la un acord.

Guy Verhofstadt, copreședinte al comitetului executiv, reprezentând Parlamentul European, a declarat: „Pregătim terenul pentru a obține cât mai multă interacțiune posibilă între cele două elemente inițiale ale conferinței - platforma și grupurile de dezbatere. Următorul pas este să punem baza sesiunii plenare, care să reflecte diversitatea de opinii din Europa și care să preia ideile și sugestiile cetățenilor, aspect de care depinde succesul conferinței.”

Secretarul de stat pentru afaceri europene din Guvernul Portugaliei și copreședinte, reprezentând Președinția Consiliului UE, Ana Paula Zacarias, a declarat: „Gradul de participare la platforma digitală a conferinței în ultimele zile a fost cu adevărat impresionant. Cetățenii răspund apelului nostru la participare și este momentul să trecem mai departe și punem această conferință în mișcare.”

Dubravka Šuica, vicepreședinte pentru democrație și demografie al Comisiei Europene, și copreședinte al comitetului executiv a declarat: „Această conferință este despre implicarea și responsabilizarea cetățenilor. Pentru noi, cetățenii sunt cel mai important element din orice reflecție cu privire la conferință. Fie că sunt pro-europeni, fie că sunt sceptici, vrem să îi ascultăm, pentru a putea răspunde preocupărilor lor.”

Următoarele etape

Următoarea reuniune a comitetului executiv este programată să aibă loc pe 9 mai, la Strasbourg. Cu toate acestea, ar putea fi programate reuniuni suplimentare în săptămânile de dinainte.

Context

Comitetul executiv este alcătuit din reprezentanți ai celor trei instituții (Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană), pe picior de egalitate. Acesta supraveghează activitatea, procesul și organizarea conferinței.

Reprezentanții COSAC (parlamentele naționale) participă în calitate de observatori la toate reuniunile comitetului executiv. Sunt invitați, de asemenea, reprezentanți ai Comitetului Regiunilor, ai Comitetului Economic și Social European și ai partenerilor sociali, tot în calitate de observatori.

Platforma digitală multilingvă este complet interactivă: participanții pot interacționa și discuta propunerile lor cu cetățeni din toate statele membre, în cele 24 de limbi oficiale ale UE. Persoane din toate categoriile sociale și în număr cât mai mare sunt încurajate să contribuie prin intermediul platformei la conturarea viitorului lor și să contribuie la promovarea acestui demers pe rețelele sociale, folosind hashtagul #ViitorulItiApartine.