Dezbatere finală în PE privind viitoarele relații dintre UE și Regatul Unit înainte de aprobarea acordului 

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Eurodeputații au salutat acordul și au insistat asupra faptului că Regatul Unit trebuie să îl respecte pe deplin ©AdobeStock/Feodora  

În dezbaterea de marți, grupurile politice din Parlament au pledat în favoarea acordului care stabilește normele viitoarei relații dintre UE și Regatul Unit.

Majoritatea eurodeputaților, precum și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și președinția portugheză a Consiliului au subliniat că regretă retragerea Regatului Unit, dar au pledat pentru votul în favoarea Acordului comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit. Aceștia au adăugat că este cea mai bună opțiune în vederea atenuării celor mai grave efecte ale retragerii și pentru a asigura integritatea pieței unice.

Referindu-se la măsurile unilaterale ale Regatului Unit care încalcă Acordul de retragere și protocolul privind Irlanda de Nord, majoritatea vorbitorilor au susținut că acordul comercial va oferi instrumente juridice suplimentare pentru a preveni și a proteja împotriva devierii unilaterale de la obligațiile agreate de ambele părți.

După patru luni de examinare intensă, eurodeputații au subliniat, de asemenea, că Parlamentul va continua să joace un rol activ în monitorizarea atentă a îndeplinirii complete a obligațiilor de către Regatul Unit.

În cursul zilei de astăzi, Parlamentul va vota cu privire la aprobarea acordului și cu privire la o rezoluție în care își prezintă evaluarea și așteptările cu privire la acord. Rezultatele vor fi anunțate miercuri, 28 aprilie, la ora locală 9.00 (10.00 ora României).

Urmăriți aici înregistrarea dezbaterii și conferința de presă în urma dezbaterii aici.

Context

La 24 decembrie 2020, negociatorii UE și ai Regatului Unit au convenit asupra Acordului comercial și de cooperare ce stabilește condițiile pentru viitoarea cooperare dintre UE și Regatul Unit. Pentru a reduce la minimum perturbările, acordul a fost aplicat cu titlu provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021. Aprobarea Parlamentului este necesară pentru ca acordul să intre în vigoare în mod permanent înainte de 30 aprilie 2021.