PE aprobă în mod oficial Acordul comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit 

Comunicat de presă 
 
 

Distribuiți această pagină: 

  • Grupurile politice salută călduros acordul 
  • Opiniile Parlamentului trebuie luate în considerare în implementarea acordului 
  • Acordul va intra în vigoare la 1 mai în urma finalizării procesului de către Consiliu 
Ratificarea acordului dintre UE și Regatul Unit permite comerțul fără contingente și taxe vamale ©DENIS CHARLET / AFP  

Parlamentul a votat cu o largă majoritate în favoarea aprobării acordului ce stabilește cadrul viitoarelor relații dintre UE și Regatul Unit.

Decizia de aprobare a fost adoptată cu 660 de voturi pentru, 5 împotrivă și 32 abțineri. Rezoluția care prezintă evaluarea și așteptările Parlamentului cu privire la acord a fost adoptată cu 578 de voturi pentru, 51 împotrivă și 68 abțineri. Votul a avut loc marți, iar rezultatele au fost anunțate miercuri dimineață.

La 24 decembrie 2020, negociatorii UE și ai Regatului Unit au convenit asupra Acordului comercial și de cooperare ce stabilește condițiile pentru viitoarea cooperare dintre UE și Regatul Unit. Pentru a reduce la minimum perturbările, acordul a fost aplicat cu titlu provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021. Aprobarea Parlamentului este necesară pentru ca acordul să intre în vigoare în mod permanent înainte de 30 aprilie 2021.

Retragerea este o „greșeală istorică”, dar acordul este binevenit

În rezoluția pregătită de Grupul de coordonare pentru Regatul Unit și de Conferința președinților, Parlamentul salută călduros încheierea Acordului comercial și de cooperare dintre UE și Regatul Unit. Acordul limitează consecințele negative ale retragerii Regatului Unit din UE, considerată o „greșeală istorică” deoarece nicio țară terță nu poate beneficia de aceleași avantaje ca un membru al UE.

Eurodeputații consideră stabilirea de contingente și tarife la cota zero un aspect pozitiv al acordului comercial UE și Regatul Unit. Garanțiile privind normele de concurență loială ar putea servi drept model pentru viitoarele acorduri comerciale, adaugă deputații. Parlamentul este de acord cu dispozițiile privind, printre altele, pescuitul, consumatorii, traficul aerian, energia și protecția datelor.

Cu toate acestea, eurodeputații regretă faptul că Regatul Unit nu a dorit ca acordul să se extindă la politicile externe, de securitate și de dezvoltare și nu a dorit să participe la programul Erasmus+.

Pace în Irlanda

Subliniind că menținerea păcii pe insula Irlanda a fost unul dintre obiectivele principale ale Parlamentului în ceea ce privește convenirea viitoarei relații, eurodeputații condamnă recentele acțiuni unilaterale ale Regatului Unit care încalcă Acordul de retragere. Aceștia solicită guvernului Regatului Unit „să acționeze cu bună-credință și să pună în aplicare pe deplin termenii acordurilor pe care le-a semnat”, inclusiv Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, și să le aplice pe baza unui calendar stabilit împreună cu Comisia Europeană.

Parlamentul urmează să fie implicat în monitorizare

Deputații subliniază că Parlamentul trebuie să joace un rol deplin în monitorizarea modului în care se aplică acordul, inclusiv prin implicarea în deciziile adoptate în legătură cu orice acțiune unilaterală a UE în temeiul acordului și prin luarea în considerare a opiniilor sale.

Tratamentul discriminatoriu în domeniul vizelor este criticat

Rezoluția salută, de asemenea, clauza de nediscriminare din textul acordului și „condamnă tratamentul discriminatoriu aplicat cetățenilor din unele țări ale UE” (Bulgaria, Estonia, Lituania, România și Slovenia), care nu beneficiază de aceeași taxă pentru vize ca cea aplicată de Regatul Unit cetățenilor din celelalte 22 de state membre ale UE în ceea ce privește taxele pentru vize de muncă și certificatele de garanție.

Citate

„UE și Regatul Unit au pus bazele unei relații între egali. Cel mai important este faptul că astăzi este un început, nu un sfârșit. Am convenit asupra a numeroase domenii importante, cum ar fi asigurarea accesului reciproc pe piață și construirea unei bune relații comerciale. Rămân multe de făcut în ceea ce privește politica externă și programele de schimb educațional. Pentru ca interesele cetățenilor să fie reprezentate, Parlamentul trebuie să fie implicat îndeaproape. Numai un parteneriat în care ambele părți își respectă angajamentele are un viitor”, a declarat Andreas Schieder (S&D, Austria), raportor al Comisiei pentru afaceri externe.

„Ratificarea acordului nu este un vot de încredere oarbă pentru intenția guvernului britanic de a pune în aplicare acordurile noastre cu bună-credință. Mai degrabă, aceasta este o poliță de asigurare a UE împotriva unor noi abateri unilaterale de la ceea ce s-a convenit de comun acord. Parlamentul va rămâne vigilent. Să convocăm acum Adunarea Parlamentară a Parteneriatului pentru a continua construirea de punți peste Canalul Mânecii”, a declarat Christophe Hansen (PPE, Luxemburg), raportor al Comisiei pentru comerț internațional.

Următoarele etape

Cu aprobarea Parlamentului, acordul va intra în vigoare după finalizarea procesului de către Consiliu înainte de 30 aprilie.