Revizuirea tratatelor este necesară pentru implementarea propunerilor conferinței, potrivit PE 

Comunicat de presă 
Sesiune 
 
 

Distribuiți această pagină: 

  • Rezultatele ambițioase și constructive ale plenului conferinței, salutate de eurodeputați 
  • Parlamentul va pregăti propuneri specifice pentru a începe revizuirea documentelor fondatoare ale UE 
  • O mai mare integrare în domenii precum energia, apărarea, instituțiile UE, creșterea economică rezilientă și favorabilă incluziunii  
  • Este nevoie de dreptul de inițiativă legislativă al Parlamentului și de eliminarea deciziilor în unanimitate în Consiliu 
  • Eurodeputații sunt pregătiți să își îndeplinească rolul pentru a se asigura că așteptările cetățenilor vor fi satisfăcute  

Eurodeputații sprijină propunerile ambițioase, conduse de către cetățeni, ale plenului Conferinței privind viitorul Europei pentru reformarea profundă a UE.

Miercuri, Parlamentul a adoptat o rezoluție referitoare la acțiunile întreprinse în urma concluziilor Conferinței privind viitorul Europei.

Parlamentul recunoaște că „propunerile ambițioase și constructive” care au rezultat în urma conferinței necesită modificări ale tratatelor, de exemplu în ceea ce privește o Uniune mai simplă, mai transparentă, mai responsabilă și mai democratică. În acest scop, plenul Parlamentului solicită Comisiei pentru afaceri constituționale să pregătească propuneri de reformare a tratatelor UE, care ar avea loc prin intermediul unei convenții în conformitate cu articolul 48 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În acest proces, UE ar trebui să se îndrepte către un model de creștere durabilă, favorabilă incluziunii și rezilientă, acordând o atenție deosebită IMM-urilor, declară eurodeputații, solicitând punerea deplină în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale. De asemenea, aceștia solicită UE să joace un rol de lider în combaterea schimbărilor climatice, protejarea biodiversității și promovarea sustenabilității la nivel mondial. Eurodeputații subliniază, de asemenea, că o integrare politică mai profundă și o democrație veritabilă pot fi realizate prin acordarea dreptului de inițiativă legislativă Parlamentului European și prin abolirea unanimității în cadrul Consiliului.

Un exercițiu fără precedent în democrația participativă

În cursul dezbaterii de marți, marea majoritate a eurodeputaților au subliniat că așteptările, prioritățile și preocupările cetățenilor au fost auzite în mod ferm și clar în acest exercițiu fără precedent de democrație participativă și că rezultatul trebuie respectat.

Mulți au subliniat că cetățenii trebuie să fie implicați mai mult, alături de o reprezentare democratică mai puternică la nivelul UE. Alții au atras atenția asupra unor domenii specifice în care propunerile orientate către cetățeni necesită schimbări profunde, inclusiv alegeri cu adevărat europene, precum și noi competențe ale UE în domenii precum sănătatea, energia, migrația și apărarea. Unii vorbitori au criticat conferința, susținând că procesul este defectuos și că propunerile nu reflectă opinia publică.

Etapele următoare

Cu ocazia Zilei Europei (9 mai), cei trei copreședinți ai Comitetului executiv vor prezenta președinților instituțiilor UE raportul final al conferinței în cadrul unui eveniment de încheiere la Parlamentul European, la Strasbourg.

Context

Plenul conferinței a adoptat cele 49 de propuneri pe 30 aprilie 2022. Acestea includ peste 300 de măsuri în cadrul a nouă teme și s-au bazat pe 178 de recomandări ale grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni, pe contribuții din partea grupurilor de dezbatere și evenimentelor naționale, pe idei din cadrul Evenimentului tineretului european și pe 43.734 de contribuții privind 16.274 de idei înregistrate pe platforma digitală multilingvă.