Parlamentul European declară Rusia drept stat care sponsorizează terorismul 

Comunicat de presă 
 
 

Distribuiți această pagină: 

  • Rusia comite crime de război și recurge la „mijloace teroriste” 
  • Eurodeputații solicită ca Rusia să fie izolată și mai mult la nivel internațional 
  • Să fie închise și interzise instituțiile afiliate statului rus din UE care promovează propaganda  
  • Cel de-al nouălea pachet de sancțiuni al UE împotriva Moscovei trebuie finalizat 
PE afirmă că forțele ruse terorizează civilii ucraineni @ UKRAINE_YASUYOSHI-CHIBA_AFP  

În urma atrocităților comise de regimul lui Vladimir Putin împotriva civililor ucraineni, eurodeputații au recunoscut Rusia drept stat care sponsorizează terorismul.

Miercuri, Parlamentul a adoptat o rezoluție referitoare la ultimele evoluții din războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Eurodeputații subliniază că atacurile și atrocitățile deliberate comise de forțele ruse și reprezentanții acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile și alte încălcări grave ale dreptului internațional și umanitar constituie acte de terorism și crime de război. În lumina acestui fapt, ei recunosc Rusia ca stat care sponsorizează terorismul și „recurge la mijloace teroriste”.

Este necesar un cadru juridic al UE

Întrucât în prezent UE nu poate desemna oficial un stat drept sponsor al terorismului, Parlamentul solicită UE și statelor sale membre să elaboreze un cadru juridic adecvat și să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă. Acest lucru ar declanșa o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei și ar avea implicații restrictive profunde pentru relațiile UE cu Rusia.

Între timp, eurodeputații solicită Consiliului să includă organizația paramilitară rusă „Grupul Wagner”, Regimentul 141 Special Motorizat, cunoscut și sub numele de „Kadîroviți”, precum și alte grupări armate, miliții și interpuși finanțați de Rusia, pe lista UE a teroriștilor.

Creșterea izolării Rusiei și finalizarea celui de-al nouălea pachet de sancțiuni UE

Parlamentul European solicită Uniunii Europene să izoleze și mai mult Rusia la nivel internațional, inclusiv în ceea ce privește apartenența Rusiei la organizații și organisme internaționale, cum ar fi Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Eurodeputații doresc, de asemenea, ca relațiile diplomatice cu Rusia să fie reduse, contactele UE cu reprezentanții oficiali ruși să fie menținute la minimul absolut, iar instituțiile afiliate statului rus din UE care răspândesc propaganda de stat în întreaga lume să fie închise și interzise.

În contextul escaladării actelor de terorism ale Kremlinului împotriva civililor ucraineni, rezoluția solicită statelor membre ale UE să finalizeze rapid lucrările privind un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. Eurodeputații doresc, de asemenea, ca țările UE să prevină, să investigheze și să urmărească penal orice eludare a sancțiunilor existente și, împreună cu Comisia Europeană, să ia în considerare posibile măsuri împotriva țărilor care încearcă să ajute Rusia să eludeze măsurile restrictive puse deja în aplicare.

Rezoluția a fost adoptată cu 494  voturi pentru, 58 împotrivă și 44 abțineri.

Pentru mai multe detalii privind desemnarea statelor drept sponsori ai terorismului și cadre juridice similare în alte țări, consultați cea mai recentă informare a Serviciului de Cercetare al Parlamentului European.