Președinta PE, Roberta Metsola, privind anchetele în curs efectuate de autoritățile belgiene 

Comunicat de presă 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a făcut următoarea declarație luni în deschiderea sesiunii plenare de la Strasbourg.

Stimați colegi,

Cred că nu exagerez prin a spune că ultimele zile au fost printre cele mai lungi din cariera mea. Trebuie să-mi aleg cuvintele cu atenție, într-un mod care să nu pună în pericol investigațiile în curs sau să submineze prezumția de nevinovăție.

Și așa voi face. Iar dacă furia și mâhnirea mea nu sunt evidente, vă rog să fiți siguri că sunt foarte prezente – împreună cu hotărârea mea ca acest Parlament să devină mai puternic.

Nu vă înșelați.

  • Parlamentul European, stimați colegi, este atacat.
  • Democrația europeană este atacată.
  • Iar societățile noastre deschise, libere și democratice sunt atacate.

Dușmanii democrației pentru care însăși existența acestui Parlament este o amenințare, nu se vor opri de la nimic. Acești actori maligni, legați de țări terțe autocratice, sunt suspectați că au înarmat ONG-uri, sindicate, persoane fizice, asistenți și membri ai Parlamentului European, într-un efort de a ne submina procesele democratice.

Planurile lor rău intenționate au eșuat. Serviciile noastre, de care sunt incredibil de mândră, colaborează cu autoritățile naționale de aplicare a legii și cu autoritățile judiciare relevante pentru a distruge această presupusă rețea infracțională de ceva timp.

Am acționat sincronizat cu autoritățile pentru a ne asigura că toate etapele legale sunt respectate, că toate informațiile sunt păstrate și că, acolo unde este necesar, echipamentele IT sunt securizate, birourile sunt sigilate și pot fi efectuate percheziții la domiciliu. Am însoțit un judecător și poliția belgiană, așa cum prevede Constituția belgiană, la o percheziție la domiciliu weekend-ul trecut.

Ca măsură de precauție, din nou cu respectarea deplină a prezumției de nevinovăție, i-am retras vicepreședintei menționate orice sarcini și responsabilități legate de rolul său de vicepreședinte și am convocat o reuniune extraordinară a Conferinței președinților pentru a lansa procedura în temeiul articolului 21 pentru a-i încheia mandatul de vicepreședinte, într-un efort de a proteja integritatea acestui Parlament.

De asemenea, urma să anunț astăzi deschiderea negocierilor pentru raportul de scutire de vize pentru Qatar și Kuweit. În lumina investigațiilor, acest raport trebuie retrimis comisiei de specialitate.

Știu, de asemenea, că nu ne aflăm la capătul drumului și vom continua să asistăm la investigații, împreună cu alte instituții ale UE, atât timp cât va fi nevoie. Corupția nu poate profita și ne-am jucat rolul pentru a ne asigura că aceste planuri nu se pot materializa.

Și spun clar, acuzațiile nu sunt despre stânga sau dreapta, nord sau sud. Este vorba despre bine și rău, și aș face apel la dumneavoastră să rezistați tentației de a exploata acest moment pentru câștig politic. Nu diminuați dimensiunea amenințării cu care ne confruntăm.

Acum sunt în politică, ca mulți dintre dumneavoastră aici, pentru a lupta împotriva corupției. Pentru a susține principiile Europei. Acesta este un test al valorilor noastre și al sistemelor noastre și, stimați colegi, permiteți-mi să vă asigur că vom înfrunta acest test cu fermitate.

  • Nu va exista impunitate. Sub nicio formă. Cei responsabili vor găsi acest Parlament de partea legii. Sunt mândră de rolul și sprijinul nostru în această investigație.
  • Nu va exista nicio mușamalizare. Vom lansa o anchetă internă pentru a analiza toate faptele legate de Parlament și pentru a analiza modul în care sistemele noastre pot deveni și mai etanșe.
  • Nu ne vom întoarce la treburile obișnuite. Vom lansa un proces de reformă pentru a vedea cine are acces la sediile noastre, cum sunt finanțate aceste organizații, ONG-uri și oameni, ce legături au cu țări terțe. Vom solicita o mai mare transparență în ceea ce privește reuniunile cu actorii străini și cei legați de aceștia. Vom zgudui acest Parlament și acest oraș și am nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a face acest lucru.
  • Îi vom proteja pe cei care ne ajută să expunem criminalitatea și voi evalua sistemele de avertizori de integritate pentru a vedea cum pot deveni mai puternice.
  • Dar trebuie să spun, de asemenea, că, deși putem căuta întotdeauna să creștem măsurile de descurajare și transparența, vor exista întotdeauna unii pentru care un sac de bani merită întotdeauna riscul. Ceea ce este esențial este că acești oameni să înțeleagă că vor fi prinși. Că serviciile noastre funcționează și că se vor confrunta cu toată puterea legii. Așa cum s-a întâmplat în acest caz.

Acestea sunt vremuri dificile pentru noi toți, dar știu, sunt convinsă că, dacă lucrăm împreună, putem ieși mai puternici.

Pentru dumneavoastră, colegii mei care au trăit cu mine aceste zile, permiteți-mi să vă spun din nou cât de profund dezamăgită sunt – știu că împărtășiți cu toții același sentiment.

Acelor actori maligni, din țări terțe, care cred că ne pot cumpăra, care cred că Europa este de vânzare, care cred că pot prelua ONG-urile noastre, permiteți-mi să vă spun că acest Parlament vi se va împotrivi.

Suntem europeni. Vom sta mai degrabă în frig decât să fim cumpărați.

***

După declarația președintei Metsola, liderii grupurilor politice au comentat cu privire la anchetele belgiene în curs care implică membri și angajați ai Parlamentului European.

Manfred Weber (PPE, Germania) a declarat: „credibilitatea noastră este pusă în pericol. Nicio lege nu-i poate opri pe infractori, dar suntem pregătiți să ne îmbunătățim și mai mult normele.” Corupția este cel mai mare dușman al democrației”, a adăugat acesta, subliniind că nu există loc pentru corupție în acest Parlament sau în orice altă instituție a UE și că lupta împotriva corupției este singura modalitate de a recâștiga încrederea.

Iratxe García (S&D, Spania) a declarat că „este o zi neagră, foarte tristă pentru democrația europeană”. Anunțând că grupul său politic va lua parte la procedurile judiciare în calitate de parte vătămată, García a solicitat Parlamentului un răspuns ferm, pentru a stabili „ce s-a întâmplat și să se asigure că nu se va mai întâmpla niciodată”. Ea a solicitat unitate în cadrul Parlamentului pentru a asigura o mai mare transparență și responsabilizare în activitatea sa.

Stéphane Séjourné (Renew, Franța) a declarat că „instituția noastră trebuie să își reafirme fără rezerve sprijinul și cooperarea deplină cu sistemul judiciar. Dar acest lucru nu înseamnă că ar trebui să așteptăm ca această procedură să se încheie – dimpotrivă”. Acesta a solicitat ca registrele de transparență ale Parlamentului să devină mai solide și să se creeze un organism interinstituțional de etică cu competențe de investigare.

Terry Reintke (Verzi/ALE, Germania) a declarat că acestea sunt zile întunecate pentru democrația UE. „Mă gândesc în primul rând la milioanele de cetățeni care se luptă chiar acum, neștiind cum vor face față până la sfârșitul lunii.” PE nu se poate întoarce la treburile obișnuite, a adăugat ea. „Avem nevoie de ceva în scris cu privire la ceea ce vrem să facem, care să includă o anchetă completă, o reformă a registrului transparenței, crearea unui organism de etică și o poziție specifică în cadrul Biroului în ceea ce privește aceste aspecte.”

Ryszard Legutko (ECR, Polonia) a spus că multe fapte au apărut și „mai multe vor ieși la iveală în viitor”. Cei care au vizat Parlamentul, au considerat probabil că Parlamentul este un loc cu puncte slabe, a spus acesta, și au reușit, spre surprinderea tuturor deputaților europeni. El a susținut că ar trebui efectuată o analiză critică, externă, ca urmare a acestui caz, o descriere critică a modului în care instituția funcționează pentru a preveni evenimente similare în viitor.

Marco Zanni (ID, Itania) a subliniat că „atitudinea de superioritate morală”, așa cum se regăsește într-un raport recent al Comisiei speciale privind ingerințele externe, trebuie abandonată în fața acestui scandal. Dincolo de acțiuni imediate de susținere a respectabilității instituției și de dezvăluire a celor responsabili din punct de vedere politic, trebuie să se dezvolte o „nouă atitudine” în Parlament, a spus el, fără „auto-referențialismul care a afectat adesea această instituție”.

Din partea grupului Stângii, președinta Manon Aubry (Franța) a declarat că Parlamentul European se confruntă cu cel mai mare scandal din istoria sa. Ea a spus că nu a fost surprinsă, pentru că a observat deja cum „anumite grupuri politice” au încercat să slăbească o rezoluție recentă privind Qatarul. Manon Aubry a solicitat o comisie de anchetă cu privire la cât de vulnerabile sunt instituțiile UE în fața corupției și a conflictelor de interese. „Democrația nu este de vânzare”, a spus ea în concluzie.