„Aproape” câștigă Premiul Publicului LUX 2023 

Comunicat de presă 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Filmul câștigător al Premiului Publicului LUX 2023 spune o poveste emoționantă despre prietenie și responsabilitate.  

Filmul „Aproape” al regizorului belgian Lukas Dhont a câștigat marți Premiul Publicului LUX 2023, într-o ceremonie ce a avut loc în hemiciclul Parlamentului European de la Bruxelles.

Filmul, co-produs de Belgia, Franța și Olanda, spune povestea unei prietenii profunde între doi băieți de treisprezece ani, Leo și Remi. Când sunt brusc despărțiți, Leo se apropie de Sophie, mama lui Remi, încercând să înțeleagă ce s-a întâmplat. „Aproape” este un film despre prietenie și responsabilitate.

Celelalte patru filme nominalizate pentru premiu au fost: „Alcarràs” de regizoarea spaniolă Carla Simón, „Burning Days” de regizorul turc Emin Alper, „Will-o’the-Wisp” de regizorul portughez João Pedro Rodrigues și „Triunghiul tristeții” de regizorul suedez Ruben Östlund.

Filmul câștigător a fost ales prin votul publicului și votul eurodeputaților, fiecare având o pondere de 50%. Platforma premiului a primit aproximativ 45.000 de evaluări (pe o scară de la una la cinci stele) din partea spectatorilor europeni și 360 din partea eurodeputaților.

Conferință de presă și evenimente conexe

Puteți urmări conferința de presă cu câștigătorul, vicepreședinta PE Evelyn Regner (S&D, Austria) și președintele onorific al Premiul Publicului LUX și președinte al Academiei Europene de Film, Mike Downey, după ceremonia de decernare a premiului, pe EbS și EP Live.

Puteți urmări o transmisie Facebook live cu câștigătorul la ora locală 19:45 (20:45 ora României).