PE condamnă atacul Hamas asupra Israelului și solicită o „pauză umanitară” 

Comunicat de presă 
 
 

Distribuiți această pagină: 

  • Parlamentul condamnă în termenii cei mai fermi atacurile teroriste ale Hamas și recunoaște dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul internațional umanitar 
  • Asistența umanitară pentru Gaza trebuie intensificată, asigurându-se, în același timp, că fondurile UE nu finanțează în mod direct sau indirect terorismul 
  • Întreaga Gardă Revoluționară Islamică din Iran și Hezbollahul libanez ar trebui incluse pe lista UE a grupărilor teroriste 
  • Deputații cer o anchetă independentă privind explozia ce a avut loc la spitalul Al Ahli din Gaza 

Parlamentul a condamnat atacurile teroriste josnice comise de Hamas împotriva Israelului, exprimându-și în același timp profunda îngrijorare cu privire la situația umanitară din Fâșia Gaza.

În rezoluția adoptată joi cu 500 de voturi pentru, 21 împotrivă și 24 abțineri, eurodeputații condamnă cu fermitate atacurile brutale, își exprimă sprijinul față de Israel și poporul său și subliniază necesitatea de a „elimina organizația teroristă Hamas”. De asemenea, ei solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor luați de Hamas și recunosc dreptul Israelului la autoapărare, „consacrat în dreptul internațional și limitat de acesta”. Ca atare, orice acțiune a Israelului trebuie să respecte cu strictețe dreptul internațional umanitar. Parlamentul subliniază, de asemenea, că atât atacurile Hamas, cât și răspunsul israelian riscă să intensifice un ciclu de violență în regiune. Prin urmare, eurodeputații solicită o „pauza umanitară” a conflictului și subliniază că atacurile asupra civililor și a infrastructurii civile, inclusiv a lucrătorilor ONU, a lucrătorilor medicali și a jurnaliștilor, reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional.

De asemenea, aceștia deplâng profund pierderea a sute de vieți nevinovate și rănirea altora în recenta explozie de la spitalul episcopal Al Ahli din Gaza. Rezoluția solicită o anchetă independentă în temeiul dreptului internațional pentru a stabili dacă a fost vorba de un atac deliberat și o crimă de război și, în caz afirmativ, solicită ca cei responsabili să fie trași la răspundere.

Parlamentul este profund îngrijorat de situația umanitară din Fâșia Gaza

Exprimându-și profunda îngrijorare cu privire la deteriorarea rapidă a situației din Fâșia Gaza, Parlamentul subliniază importanța diferențierii între poporul palestinian și aspirațiile sale legitime, pe de o parte, și grupul terorist Hamas, pe de altă parte. Deputații solicită comunității internaționale să continue și să sporească asistența umanitară acordată populației civile din zonă. Aceștia solicită Egiptului și Israelului să coopereze cu comunitatea internațională pentru a stabili coridoare umanitare către Fâșia Gaza.

Investigații privind rolul unor țări precum Iranul, Qatarul și Rusia în conflict

Rezoluția condamnă cu fermitate sprijinul Iranului pentru Hamas și alte grupări teroriste din Fâșia Gaza. Deputații își reiterează apelul de a include întreaga Gardă Revoluționară Islamică din Iran și Hezbollahul libanez pe lista UE a grupurilor teroriste și solicită o anchetă cu privire la rolul Iranului și al unor țări precum Qatar și Rusia în finanțarea și sprijinirea terorismului în regiune.

De asemenea, ei denunță atacurile cu rachete din Liban și Siria în Israel și solicită o detensionare a tensiunilor în Ierusalimul de Est și în Cisiordania.

Asistența financiară acordată de UE Palestinei

Deși își exprimă sprijinul ferm pentru intensificarea asistenței umanitare pentru Fâșia Gaza, deputații solicită, de asemenea, Comisiei Europene să revizuiască în detaliu întreaga asistență financiară europeană acordată Palestinei și altor state din regiune, pentru a se asigura că niciun fond al UE nu finanțează în mod direct sau indirect terorismul. În același timp, aceștia subliniază că bugetul UE trebuie să ofere în continuare sprijin pentru consolidarea păcii și a stabilității în regiune.

Parlamentul este ferm în spatele unei soluții negociate de coexistență a două state

Subliniind necesitatea relansării imediate a procesului de pace, rezoluția reiterează sprijinul său ferm pentru o soluție negociată de coexistență a două state pentru Israel și Palestina, conform frontierelor din 1967, cu două state suverane, democratice, care să conviețuiască în pace și în condiții de securitate garantată, cu Ierusalimul drept capitală a ambelor state.

Preocupări legate de creșterea antisemitismului

Parlamentul își exprimă în cele din urmă îngrijorarea cu privire la creșterea numărului de discursuri, manifestări și atacuri antisemite de la începutul atacurilor teroriste ale Hamas. Aceștia solicită Comisiei Europene și tuturor țărilor UE să ia toate măsurile care se impun pentru a garanta siguranța cetățenilor evrei din UE.