Acreditări media 

 

Jurnaliștii, fotografii și echipele audiovizuale care nu dețin o acreditare comună pentru instituțiile europene trebuie să aplice pentru o acreditare de presă (și, atunci când este cazul, pentru un permis de înregistrare audio/video și fotografiere) pentru a intra și a lucra în clădirile Parlamentului European.

Există două tipuri de acreditare disponibile în Parlamentul European:

 • acreditarea pe termen scurt;
 • acreditarea anuală.

Toți jurnaliștii care obțin accesul în interiorul Parlamentului pot utiliza facilitățile puse la dispoziție reprezentanților media. Înainte de a face o cerere de acreditare, vă rugăm să citiți cu atenție regulile privind acreditarea (EN, FR, DE).


(1) Acreditare pe termen scurt

Acreditarea pe termen scurt este valabilă pe o perioadă între una și cinci zile lucrătoare.

Jurnaliștii aflați în trecere prin Bruxelles, Strasbourg sau Luxembourg pentru o anumită reuniune, eveniment sau sesiune plenară pot obține o acreditare pe termen scurt. Cererile se fac online pe această pagină. Va trebui să vă înregistrați prin crearea unui cont personal gratuit. Înregistrările vor fi confirmate prin email de către noreply@europarl.europa.eu. Din momentul în care contul a fost validat, cererile de acreditare vor putea fi introduse prin conectarea pe website.

Pentru cererea de acreditare pe termen scurt sunt necesare următoarele:

 • Copia unui badge de presă valabil sau o scrisoare din partea editorului-șef sau a șefului de birou care să justifice cererea de acreditare, cu mențiunea clară a misiunii jurnalistice din partea unei organizații mass-media sau a unei publicații. Scrisoarea trebuie să conțină antetul oficial al organizației și să specifice numele, funcția jurnalistului și perioada pentru care este făcută cererea de acreditare la Parlamentul European. Auto-nominalizarea nu este permisă.
 • O fotografie de identitate (format portret, proporție 3x4 , jpeg, +/- 100 KB).
 • Un document de identitate, ce conține tipul, numărul și data expirării acestuia.
 • Scopul vizitei.
 • Jurnaliștii independenți vor trebui să prezinte de asemenea o dovadă a activității jurnalistice (un material publicat recent, însoțit de plata corespunzătoare).

Din momentul în care cererea de acreditate a fost aprobată, badge-ul de acces va fi disponibil la biroul de acreditare media (detalii legate de locație și orar sunt disponibile mai jos) și poate fi ridicat prin prezentarea unui act de identitate.


(2) Acreditare anuală

Acreditarea anuală este valabilă un an calendaristic (din ianuarie până în decembrie) și poate fi prelungită la cerere. Cereri noi sau de prelungire pot fi introduse începând cu luna noiembrie pentru anul următor, până în luna octombrie a anului respectiv.

Jurnaliștii care acoperă în mod regulat activitățile legislative europene și locuiesc la (sau în vecinătatea orașelor) Strasbourg, Bruxelles sau Luxemburg pot primi o acreditare anuală. Acreditarea este valabilă în toate cele trei locuri de desfășurare a activității Parlamentului (Strasbourg, Bruxelles, Luxemburg).

Cererile pentru acreditare anuală trebuie introduse online pe website-ul de înregistrare.

Pentru cererea de acreditare anuală sunt necesare următoarele:

 • Copia unui badge de presă valabil.
 • O scrisoare din partea editorului-șef sau a șefului de birou care să justifice cererea de acreditare. Scrisoarea trebuie să conțină antetul oficial al organizației și să specifice numele, funcția jurnalistului și perioada pentru care este făcută cererea de acreditare la Parlamentul European. Auto-nominalizarea nu este permisă.
 • O fotografie de identitate (format portret, proporție 3x4 , jpeg, +/- 100 KB).
 • Un document de identitate, ce conține tipul, numărul și data expirării acestuia.
 • O dovadă că reședința principală sau secundară a autorului cererii este în orașele unde se află sediile Parlamentului European (Strasbourg, Bruxelles, Luxemburg, sau în vecinătatea acestora). O astfel de dovadă poate fi o copie a documentului de identitate, o dovadă a adresei de reședință sau un contract de închiriere a unei locuințe.
 • Jurnaliștii independenți vor trebui să prezinte de asemenea o dovadă a activității jurnalistice (un material publicat recent, însoțit de plata corespunzătoare).

NB: Acreditare media specială - o cerere de acreditare specială poate fi introdusă pentru anumite evenimente precum alegerile europene, activități ce au loc în weekend sau în afara orelor obișnuite de lucru. Pentru obținerea unei astfel de acreditări pot fi introduse condiții speciale, care vor fi anunțate din vreme de către Parlamentul European.


Permisul de înregistrare pentru jurnaliști

Jurnaliștii, fotografii și cameramanii, inclusiv cei care dețin o acreditare comună pentru instituțiile europene, trebuie să obțină un permis de înregistrare (audio/video și fotografiere) în incinta Parlamentului European. Permisul de înregistrare este eliberat de biroul de acreditări. Acesta poate fi cerut în avans prin trimiterea unui email la adresa media.accreditation@ep.europa.eu. În momentul obținerii acreditării, jurnaliștii trebuie să accepte și să semneze regulile de filmare și fotografiere în Parlamentul European.

Permisul de înregistrare pentru cei care nu sunt reprezentanți mass-media

Fotografii și cameramanii invitați de către deputați sau de către serviciile Parlamentului (numite în continuare „autoritatea solicitantă”) pentru evenimente speciale sau activități de comunicare și promovare trebuie să obțină un permis de înregistrare pentru persoane care nu sunt reprezentanți mass-media. Autoritatea solicitantă sau fotograful/cameramanul trebuie să ceară permisul cu cel puțin 24h de ore înainte prin trimiterea unui email la adresa media.accreditation@ep.europa.eu. Acest permis nu oferă acces în spațiile Parlamentului European. Autoritatea solicitantă trebuie să ceară un permis standard de acces pentru vizitatori. Autoritatea solicitantă este responsabilă de respectarea regulilor de filmare/fotografiere de către persoanele care nu sunt reprezentanți mass-media.


Biroul de acreditări: program de lucru

Bruxelles: centrul de acreditare, intrarea pentru presă /vizitatori, clădirea Paul-Henri Spaak, PHS-1C1029, Rue Wiertz.

 • Luni - joi: 8.30 - 17.45
 • Vineri: 8.30 - 13.00

Strasbourg (doar în cursul perioadelor de sesiune): intrarea pentru presă, clădirea LOW – prima intrare pe stânga de la pasajul spre curtea centrală - Agora Bronislaw Geremek).

 • Luni: 12.00 - 20.00
 • Marți - miercuri: 08.00 - 20.00
 • Joi: 08.00 - sfârșitul sesiunii plenare


Protecția datelor

Pentru detalii, puteți consulta politica de confidențialitate a datelor (EN, FR, DE).

Legături externe:

Acreditări interinstituționale - Comisia Europeană

Acreditare Consiliul European