Pregled dogodkov 
Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   

Podnebne spremembe: od Lime 2014 do Pariza 2015 

Mednarodna konferenca, ki bo decembra v perujski Limi, naj bo za globalne partnerje priprava na oblikovanje ambicioznega sporazuma v Parizu naslednje leto, da bo svet lahko dosegel zastavljeni cilj o segrevanju podnebja za manj kot 2°C. Poslanci bodo v resoluciji, o kateri bodo glasovali v sredo, voditelje EU in držav članic spomnili na zaveze o povečanju sredstev za zeleni podnebni sklad Združenih narodov, da bi do leta 2020 zanj letno zagotovile 100 milijard dolarjev.

Za poslance Evropskega parlamenta je konferenca v Limi od 1. do 12. decembra priložnost, da se določijo ključni cilji mednarodnega sporazuma, ki naj bi ga svetovni voditelji sprejeli v Parizu decembra 2015. Kot navaja predlog resolucije odbora za okolje, bi moral sporazum vsebovati jasne ukrepe za ublažitev, prilagoditev in izvajanje strategije za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za vsaj 50 odstotkov do leta 2050.


Prispevek EU


Predlog resolucije opozarja na zavezo EU in njenih držav članic za obsežnejše financiranje zelenega podnebnega sklada Združenih narodov, da bi do leta 2020 zanj letno zagotovile 100 milijard dolarjev, kar naj bi bil njihov prispevek, da se zvišanje svetovne povprečne temperature zajezi pod 2°C, kot predvideva sporazum s konference o podnebnih spremembah v Københavnu leta 2009. Poslanci pozivajo tudi druge države donatorice, naj izpolnijo svoje obveznosti, da bi spodbudili še obsežnejše financiranje.


Države v razvoju


Besedilo poudarja, da bodo sporazumi o financiranju, prenosu tehnologij in gradnji zmogljivosti proti podnebnim spremembam ključnega pomena za pomoč državam v razvoju. Dodaja še, da naj Mednarodna pomorska organizacij (IMO) in

Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO) sprejmeta ustrezne ukrepe, ki bodo v skladu z obsegom in nujnostjo podnebnega izziva.


Razprava: sreda, 26. november

Glasovanje: sreda, 26. november

Postopek: Nezakonodajna resolucija

#COP20 #LimaCop20