Pregled dogodkov 
 

Podnebne razmere: Parlament si bo prizadeval za podnebno nevtralnost do 2050 

Evropski parlament bo o COP25 in podnebnih in okoljskih izzivih razpravljal v ponedeljek, ločeno glasovanje o obeh vprašanjih pa bodo poslanke in poslanci opravili v četrtek.

Pred konferenco ZN o podnebnih spremembah COP25 v Madridu od 2. do 13. decembra bodo poslanke in poslanci v ponedeljek razpravljali in glasovali o resoluciji, ki bo EU pozvala, naj do leta 2050 predloži svojo strategijo za doseganje podnebne nevtralnosti. Tako bi zagotovili vodilno vlogo EU v svetu na področju boja proti podnebnim spremembam. Parlament bo v ločeni razpravi v ponedeljek obravnaval tudi predlog resolucije o podnebnih in okolijskih izrednih razmerah. O obeh ločenih resolucijah bo Parlament glasoval v četrtek.

Osnutek resolucije glede priprav na konferenco COP25, predvideva, da naj evropski zeleni sveženj, ki ga je napovedala novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, vsebuje cilj 55-odstotnega zmanjšanja emisij do leta 2030, da bi lahko do leta 2050 dosegli cilj o podnebni nevtralnosti.

Na konferenci COP25 v Madridu med 9. in 14. decembrom bo sodelovala tudi delegacija Evropskega parlamenta.

Razprava: ponedeljek, 25. november

Glasovanje: četrtek, 28. november

Postopek: resolucija