Izbrani jezik: SL - slovenščina  
Pregled dogodkov 
 

Parlament z Angelo Merkel o prioritetah nemškega predsedovanja Svetu EU 

Poslanke in poslanci bodo v sredo popoldne z nemško kanclerko Angelo Merkel razpravljali o strategiji in glavnih ciljih nemškega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta.

Kanclerka Merkel bo Evropski parlament nagovorila ob 14.15. Udeležba na plenarnem zasedanju bo tudi njen prvi obisk v tujini od izbruha pandemije koronavirusa.

Pod geslom: “Skupaj za okrevanje Evrope” se bo nemško predsedstvo Svetu Evrope osredotočilo na oživitev gospodarstva po pandemiji COVID-19, ki vključuje tudi posredovanje v pogajanjih o dogovoru glede predlaganega načrta za okrevanje in prihodnjega večletnega finančnega okvira EU (MFF). Voditelji držav EU morajo najprej najti skupno stališče o naslednjem večletnem finančnem okviru, nato pa bodo sledila pogajanja s Parlamentom. Poslanke in poslanci morajo namreč dati soglasje za prihodnji dolgoročni proračun EU.

Poleg premagovanja posledic pandemije si bo nemško predsedstvo prizadevalo tudi za dokončno določitev pogojev prihodnjih odnosov EU z Združenim kraljestvom ter za pospešitev pogajanj o podnebnih spremembah, digitalizaciji in vlogi Evrope v svetu.

Dodatne informacije:

Razprava: sreda, 8. julij

Postopek: izjavi Sveta in Komisije