Izbrani jezik: SL - slovenščina  
Pregled dogodkov 
 

Prenova strategije EU za zdravstvene sisteme po COVID-19 

Poslanke in poslanci bodo v sredo z evropsko komisarko za zdravje Stello Kyriakides razpravljali o prepotrebni reformi javnozdravstvene politike EU.

Pandemija koronavirusa je odkrila pomanjkljivost pri ravnanju EU in držav članic v javnem zdravstvu v času izrednih razmer. Parlament bo zato v sredo z evropsko komisarko za zdravje Stello Kyriakides razpravljal o tem, kako zagotoviti, da bodo zdravstveni sistemi po vsej EU delovali bolje in bolj usklajeno v primeru morebitnih prihodnjih zdravstvenih groženj.


Ozadje

V prvi vrsti so za javno zdravje in zdravstvene sisteme odgovorne države članice, a ima tudi EU pomembno vlogo pri izboljševanju javnega zdravja, preprečevanju in obvladovanju bolezni, blažitvi virov nevarnosti za zdravje ljudi in usklajevanju zdravstvenih strategij med državami članicami.

Parlament je vedno dosledno spodbujal oblikovanje usklajene politike javnega zdravja EU. V resoluciji o načrtu za revizijo proračuna EU in oživitvi gospodarstva so poslanke in poslanci vztrajali pri oblikovanju novega samostojnega evropskega programa za področje zdravja.

Komisija je konec maja predstavila predlog programa EU4Health kot del načrta za okrevanje EU naslednje generacije; v višini 9,4 milijarde evrov za obdobje od 2021-2027.


Dodatne informacije:

Koda postopka: 2020/2691(RSP)

Razprava: sreda, 8. julij, ob 20.00

Glasovanje: petek, 10. julij

Postopek: Resolucije o aktualnih dogodkih (RSP)