Pregled dogodkov 
 

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta bodo potrjevali naslednjo generacijo programa Erasmus+ 

Parlament bo odobril novi program EU za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport Erasmus+ za obdobje 2021-2027.

Novi program Erasmus+, vreden več kot 28 milijard EUR v tekočih cenah, bo precej bolj vključujoč kot prejšnji programi. Izboljšal bo dostop do učenja in mobilnosti za ljudi, ki so imeli v preteklosti manj možnosti za udeležbo, kot na primer invalidi, ljudje s težko dostopnih območij ter tisti z migrantskim ozadjem.


V primerjavi s prejšnjim programom Erasmus+ bo novi program razširjen tudi na podpiranje mobilnost pri izobraževanju odraslih. Namenjen bo ljudem vseh starosti, ki imajo raznovrstne izkušnje, pri pridobivanju novih delovnih in življenjskih znanj in spretnosti, da se lahko bolje prilagodijo spremembam, ki jih prinašata zeleni in digitalni prehod. Poročevalec za program Erasmus+ je poslanec iz Slovenije Milan Zver (SDS/EPP).


V sredo bodo poslanke in poslanci v razpravi obravnavali vprašanja mobilnosti in izobraževanja, povezana s covidom-19, ter izzive na teh področjih za Evropo v prihodnosti.


Naslednji teden bodo poslanke in poslanci potrdili tudi program Evropske solidarnostne enote za obdobje 2021-2027, ki podpira prostovoljske aktivnosti za mlade v EU in zunaj nje v vrednosti več kot 1 milijardo EUR, ter program Ustvarjalna Evropa, ki bo vložil 2,2 milijarde EUR v kulturne in ustvarjalne sektorje.


         

Dodatne informacijePostopek : 2018/0191(COD)

Razprava : v sredo 19. maja

Rezultati glasovanja: v četrtek 20. maja, oziroma v torek 19. maja, če bo razglašen za potrjenega po razpravi brez glasovanja

Postopek: redni zakondajni postopek, drugo branje


Skupna novinarska konferenca o programih Erasmus+ (nastopil bo poročevalec Milan Zver), Ustvarjalna Evropa in Evropskih solidarnostnih enot : v torek, 18. maja ob 10.30.