Zelena delovna mesta kažejo pot iz krize 

 
 
Gradbeništvo bo s spodbujanjem energetske učinkovitosti stavb veliko pridobilo. ©BELGA_Jacques Loic_Photononstop  

Boj proti onesnaževanju okolja in podnebnim spremembam, spodbujanje vzdržne gospodarske rasti in zmanjševanje brezposelnosti - zelena delovna mesta lahko znatno prispevajo k doseganju teh ciljev, je prepričana nemška poslanka Elisabeth Schroedter (Zeleni). "Le z vlaganji v energetsko učinkovitost bomo lahko ostali konkurenčni," je prepričana poslanka, ki pa opozarja, da mora biti poskrbljeno zato, da bodo zelena delovna mesta hkrati tudi dobra delovna mesta.

Veliko služb je že zelenih


Schroedterjeva je sicer avtorica poročila, v katerem se je posvetila načinom, kako spodbuditi ustvarjanje zelenih delovnih mest. . "Ključno sporočilo je, da je lahko večina delovnih mest zelenih," je dejala poslanka in razložila, da gre tukaj za varčevanje z energijo, izkoriščanje obnovljivih virov energije, zaščito narave ter preprečevanje onesnaževanja.


Zato so tudi službe v tradicionalni industrijski proizvodnji lahko zelene. Vetrne elektrarne, ogrevalni sistemi in kolesa - pri vseh teh izdelkih gre za tehnologijo, ki je zelena, okolju prijazna, poudarja Schroedterjeva. "Ekološka transformacija ne pomeni le novih visoko zahtevnih delovnih mest, ampak tudi nova nižje kvalificirana delovna mesta," je pojasnila poslanka.


Med državami EU razlike


Da je temu res tako, kažeta primera Velike Britanije in Belgije, kjer si lahko gradbeni delavci obetajo veliko dela pri prenovi stavb, saj morajo slednje v skladu z evropsko zakonodajo postati bolj energetsko učinkovite.


"EU mora ukrepati zdaj in tako zagotoviti, da bo znaten del novih, zelenih delovnih mest ustvarjen v Evropi," je opozorila Schroedterjeva in pojasnila, da nekatere države na tem področju delujejo že več kot desetletje, druge pa zaostajajo. Nemčija, ki je v EU na tem področju vodilna, ima 250.000 zelenih delovnih mest, povezanih z energetsko učinkovitostjo in obnovljivimi viri energije, do leta 2020 pa naj bi jih imela 450.000.


Velik potencial


Okoljevarstvena organizacija Greenpeace ocenjuje, da bi bilo možno v svetu ustvariti osem milijonov novih, zelenih delovnih mest. Optimističen je bil v svojem govoru o stanju unije prejšnji teden tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki do leta 2020 v EU pričakuje tri milijone podobnih služb.


A kot v svojem poročilu opozarja Schroedterjeva, bo treba za dosego tega cilja najprej ustrezno prilagoditi zaposlovalno politiko v uniji.