Banke v težavah: kako zagotoviti stabilnost finančnega sistema? 

 
 

Banke imajo v evropskem gospodarstvu pomembno vlogo: podjetjem s posojili omogočajo vlaganja in rast, državljanom pa ponujajo račune, kamor lahko naložijo svoje prihranke. Zaradi preveč tveganega poslovanja v dobrih časih pa so banke v krizi utrpele znatne izgube, kar jih je oslabilo. Posojil ni več mogoče zlahka dobiti, varčevalci se bojijo za svoj denar. V infografiki predstavljamo ukrepe, ki jih je Parlament sprejel za stabilnost bančnega sistema.

Za kaj si prizadeva Parlament?

 

Enoten nadzor nad največjimi bankami v EU, ki ga bo opravljala Evropska centralna banka, bo omogočil nadzornikom, da bodo lažje ugotovili, kje v mednarodno prepletenem bančnem sistemu se skrivajo pomembna tveganja. Ustrezna zakonodaja je že bila sprejeta.


Jamstvo za bančne vloge bo pomirilo varčevalce, ki se ne bodo več rabili bati, da bodo zaradi težav njihove banke šli po zlu njihovi prihranki. Države EU namreč jamčijo za vse vloge do 100.000 evrov.


Bankirji se bodo morali sprijazniti z nižjimi nagradami, kar bo odpravilo spodbude za prevzemanje večjih tveganj. O tem so se države EU in Parlament dogovorile lani.


Med Parlamentom in državami EU potekajo tudi o enotnem mehanizmu za reševanje bank v območju evra ter skladu, ki bi takšno reševanje financiral. Tega naj bi financirale banke same, tako da reševanje bank v težavah ne bi bilo več na plečih davkoplačevalcev.