Nakupovanje na spletu: konec geoblokiranja in preusmeritev 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Dobra novica za spletno nakupovanje: geografske zapore in preusmeritve postajajo preteklost. Pravila o spletnih nakupih, ki jih je potrdil Evropski parlament, stopajo v veljavo 3. decembra.

Spletne trgovine so med potrošniki po EU vse bolj priljubljene. Parlament želi olajšati spletno nakupovanje s prepovedjo geografskih zapor in preusmeritev in s tem zagotoviti dostop do enakih storitev in izdelkov po enaki ceni vsem kupcem v EU, ne glede na to, iz katere države prihajajo. 

Oblačila, elektronske naprave, gospodinjski pripomočki, pohištvo: nakupovanje v spletnih trgovinah postaja običajno. Leta 2017 je v EU vsaj en nakup na spletu opravilo 57 odstotkov prebivalcev (v Sloveniji 46 odstotkov).

Vendar pa se spletno nakupovanje ne ustavlja na državnih mejah, kar dokazuje tudi statistika, saj je približno tretjina kupcev svoje spletno naročilo oddala pri trgovcu iz druge države EU. Ravno v teh primerih pogosto pride do težav.

S 3. decembrom 2019 vstopajo v veljavo nova pravila, ki pomenijo konec geografskim zaporam in drugim omejitvam pri spletnem nakupovanju. Pravila določajo, da morajo spletni trgovci ponuditi dostop do enakih storitev in izdelkov po enaki ceni vsem kupcem v EU, ne glede na to, iz katere države prihajajo. Poslanci so pravila sicer potrdili 6 februarja 2018.
Geografske zapore

Raziskava Evropske komisije, ki je zajela več tisoč spletnih trgovin po EU, je pokazala, da je lahko le 37 odstotkov kupcev čezmejni spletni nakup opravilo v skladu s svojimi željami.

Vsi ostali kupci so se srečali z geografskimi zaporami oz. geoblokiranjem, t.j. omejitvami pri nakupih na spletu na podlagi njihovega državljanstva, prebivališča ali internetne povezave.

Kupcu iz Slovenije se lahko npr. zgodi, da v avstrijski spletni trgovini izbere izdelek, klikne gumb 'Kupi', nato pa je preusmerjen na slovensko verzijo spletne strani, kjer je izbran izdelek dražji ali pa sploh ni na voljo.

Nekatere spletne strani tudi ne sprejemajo plačilnih kartic iz drugih držav ali ne dovolijo registracije kupcem, ki imajo prebivališče v drugi državi.Zakaj je Evropski parlament nastopil proti geoblokiranju?

Poslanci želijo prebivalcem EU omogočiti, da na spletu nakupujejo brez diskriminacije glede na njihovo državljanstvo, prebivališče ali internetno povezavo. Le tako bo mogoče vzpostaviti digitalni enotni trg EU.
Prepoved geoblokiranja in preusmeritev bo veljala za spletne nakupe:

  • blaga, kot sta pohištvo in elektronski aparati,
  • storitev, kot so računalništvo v oblaku in gostovanje spletnih strani,
  • vstopnic za zabavne dogodke, kot npr. koncerte in zabaviščne parke.Omejitve pri drugih vrstah izdelkov

Trenutno so iz novih pravil izvzetih nekateri z avtorskimi pravicami zaščiteni izdelki, kot na primer e-knjige in avdio-vizualne vsebine. Evropski parlament se je zavzel za ovrednotenje učinkov sprejetih pravil, ki ga bo v dveh letih opravila Evropska komisija in bo vsebovalo tudi oceno možnosti vključitve trenutno izvzetih izdelkov.


Več o spletnem nakupovanju: