Protidumpinški ukrepi: pomoč tudi malim in srednjim podjetjem 

 
 

Če izvozniki iz tretjih držav svoje izdelke na trgu EU prodajajo pod ceno, lahko unija zaščiti svoja podjetja s protidumpinškimi dajatvami.

Christofer Fjellner  

Pogovarjali smo se s švedskim poslancem Christoferjem Fjellnerjem (ELS), ki je za Parlament pripravil poročilo o zakonodaji proti dumpingu.

 

Protekcionizem je zadnje čase v vzponu. Kako bodo nova pravila pomagala EU?

 

Eden izmed mojih ciljev pri oblikovanju zakonodaje je bil, da ukrepi za zaščito v trgovinski politiki ne bodo protekcionistični. Tukaj smo bili po mojem mnenju uspešni. Na voljo imamo sodobne načine za ukrepanje proti nepoštenim trgovinskim praksam, ne da bi bili protekcionistični.

 

V pogajanjih z državami članicami je Parlament uspel v zakonodajo vključiti pomoč malim in srednjim podjetjem pri soočanju z dumpingom.

 

Svetovalnica za mala in srednja podjetja bo tem pomagala, da vložijo pritožbe proti nepoštenim trgovinskim praksam. Danes se protidumpinških pravil poslužujejo predvsem velika podjetja, multinacionalke, ki želijo ustaviti konkurenco prepoceni ali subvencioniranih izdelkov. V Parlamentu želimo, da imajo do teh ukrepov dostop vsi. Zato je potrebno malim in srednjim podjetjem pomagati, da spoznajo te zapletene instrumente.

 

Prosta trgovina in zaščita lastnih podjetij sta lahko v nasprotju. Kako najti ravnotežje?

 

Razprava med zagovorniki proste trgovine in protekcionizma traja v Evropi in po svetu že stoletja. Danes zgleda, da zmaguje protekcionizem. Mislim, da moramo biti v Evropi ponosni, da nismo izbrali te poti. Zagovarjamo na pravilih utemeljen in odprt trgovinski sistem.

 

To je težko v času, ko drugi, npr. ZDA, ne upoštevajo pravil. Do sedaj nam je šlo dobro, ampak razprava se bo nadaljevala, verjetno še nekaj stoletij.