Evropa v vesolju: podpora vesoljskim programom 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

V infografiki si oglejte, kako EU financira vesoljsko industrijo in za kaj uporabljamo vesoljske tehnologije.

EU v vesolju  

10. novembra 2020 so Parlament, Svet in Komisija odobrili načrte za ustanovitev vesoljskega programa EU za obdobje 2021-2027 in Agencije Evropske unije za vesoljski program. Parlament je  vesoljski program, vrednen 14,8 milijarde evrov, potrdil aprila 2021. Program združuje vse dejavnosti, povezane z vesoljem, in vključuje financiranje programov, kot so Galileo, Copernicus in program za spremljanje razmer v vesolju.

"Ambiciozen proračun je ključen za uspeh vesoljskega programa EU," je dejal evropski poslanec Massimiliano Salini (ELS, Italija). "Navigacijski sistem in opazovanje Zemlje izboljšujeta delovanje prometnih storitev, kar ima številne pozitivne učinke na globalni ravni."

Galileo denimo neprestano zagotavlja operativne storitve za skoraj 1,3 milijarde uporabnikov.

„Z učinkovitejšim upravljanjem prometa bomo zmanjšali emisije in se spopadli s podnebnimi spremembami, z razširjeno uporabo dronov izboljšali dostavne in poštne storitve, z boljšimi sistemi sledenja letalom pa zmanjšali hrup in število preklicanih letov,“ pravi Salini.

Vesoljske tehnologije so nepogrešljive za številne storitve, na katere Evropejci računajo, in lahko odigrajo pomembno vlogo pri učinkovitem spopadanju z novimi izzivi, kot so podnebne spremembe, nadzor meja in varnost.

A zaradi velikih stroškov in zahtevne tehnologije evropske države same težko posežejo po zvezdah.

"Vesoljski sektor je ključen tudi za spodbujanje strateške avtonomije EU in podpiranje konkurenčnosti evropske industrije," je dejal Salini. "To postaja vse pomembnejše v času, ko tradicionalne vesoljske sile ostajajo zelo aktivne, hkrati pa se pojavljajo novi igralci, ki predstavljajo vse večjo konkurenco evropskemu vesoljskemu sektorju."

Članek je bil objavljen leta 2018 in posodobljen maja 2021.