Varuh človekovih pravic EU Diamandouros s poročilom za leto 2010 

 
 
Evropski varuh človekovih pravic Nikiforos Diamandouros  

Evropski varuh človekovih pravic Nikiforos Diamandouros je v okviru plenarnega zasedanja Parlamenta 27. oktobra predstavil svoje poročilo za leto 2010. Poslanci so pohvalili ombudsmanovo dobro delo, so pa obžalovali porast pritožb v zvezi z delom Evropske komisije. O tem, kako poteka njegovo delo, smo se z Diamandourosom pogovarjali prejšnji teden.

Leta 2010 ste prejeli manj pritožb kot prejšnja leta. Zakaj?


Večina državljanov ne razume, za katere stvari sem pristojen in za katere ne. Kar 70 odstotkov pritožb, ki jih prejmem, bi moralo biti naslovljenih na nacionalne varuhe človekovih pravic. Da jo sprejmem, mora pritožba ustrezati dvema pogojema: nanašati se mora na kršenje evropske zakonodaje, domnevni kršitelj pa mora biti ena izmed ustanov Evropske unije. Prenovili smo našo spletno stran, ki sedaj na interaktivni način daje odgovore na to, ali lahko pritožbo sprejmemo. Delež neveljavnih pritožb je padel za 23 odstotkov, to je uspeh.


Katere so bile najbolj pogoste pritožbe leta 2010?


Gre za pet kategorij pritožb: pomanjkanje preglednosti, javna naročila in subvencije, pritožbe zaposlenih v institucijah EU, pritožbe v zvezi z izbirnimi postopki za zaposlitev v institucijah EU (EPSO) ter vloga Evropske komisije kot varuhinje pogodb EU. Vsak državljan se lahko pritoži, če meni, da Komisija ne reagira ustrezno na pomanjkljivo uresničevanje evropske zakonodaje v državi EU.


Se še posebej spominjate kakšnega primera?


Moje najmočnejše orožje je posebno poročilo Parlamentu o določenemu primeru. To sem storil lani, saj nek evropski komisar nevladni organizaciji kar 15 mesecev ni omogočil dostopa do dokumentov v zvezi z nemškim proizvajalcem avtomobilov Porsche. Rok je sicer tri mesece.


Čeprav ustanove EU v večini primerov upoštevajo vaše odločitve, pa se še vedno dogaja, da odziv ni zadovoljiv. Kako rešujete takšne primere?


Nadzorujem, kako upoštevajo moja priporočila. V roku šestih mesecev od moje odločitve zahtevam, naj pripravijo poročilo o sprejetih ukrepih. Institucije so to obvezane storiti.


Uvedli ste novo strategijo, ki temelji na kontinuiranem dialogu z vlagatelji pritožb. Zakaj je to tako pomembno?


Lizbonska pogodba krepi dialog z državljani. Kot institucija, ki se ukvarja z njihovimi pritožbami, je logično, da si prizadevamo za tesen stik z državljani in spodbujamo druge institucije, da nam sledijo.


Kaj vam je všeč pri vašem delu?


Všeč mi je, da delam s profesionalno državno upravo, ki pozna pravila igre. Tudi če institucije ne poznajo dovolj evropskega prava, se lahko razumno pogovarjamo. Še posebej pa me veseli dejstvo, da lahko pomagam državljanom 27 držav EU in tistim iz držav kandidatk. Rad služim državljanom in spodbujam storitveno kulturo.


Pogovor je bil prvič objavljen 31. oktobra 2011

Pritožbe v letu 2010 
  • 58 odstotkov jih je bilo sprejetih preko spleta 
  • največ pritožb na prebivalca iz Luksemburga, najmanj iz Velike Britanije 
  • 219 pritožb proti Komisiji, 25 proti EPSO, 22 proti Parlamentu 
  • 52 odstotkov primerov je bilo zaključenih v treh mesecih