Reforma zakonodaje EU o varstvu podatkov: zakaj je to pomembno? 

 
 
Na Twitterju bo razprava o varstvu podatkov potekala s hashtagom #EUdataP. © BELGA_IMAGEBROKER  

Varstvo zasebnosti je vse bolj žgoče vprašanje, saj je vse več ljudi vse več časa s pametnimi telefoni in drugimi mobilnimi napravami povezanih s spletom. V Parlamentu potekajo razprave o zakonodaji o varstvu podatkov že dlje časa. Tako bo 14. in 15. maja v Bruslju potekal seminar o zakonodaji o varstvu podatkov, kjer bodo poslanci, strokovnjaki in predstavniki civilne družbe razpravljali o tem, kako zasebnost evropskih državljanov zaščititi na spletu in zunaj njega.


Odbor za državljanske svoboščine sedaj preučuje zakonodajni paket, katerega namen je reforma evropske ureditve varstva podatkov. Današnja zakonodaja je bila namreč sprejeta leta 1995, zaradi česar jo je treba osvežiti.


Med novostmi je tako tudi obveza podjetij, da državljane vprašajo za njihovo privoljenje, ko procesirajo njihove osebne podatke, prav tako bodo imeli državljani pravico zahtevati izbris svojih podatkov iz podatkovnih baz. Podjetja bodo morala jasno navesti, kako obdelujejo osebne podatke državljanov.


Raziskava evropskega javnega mnenja Eurobarometer je nedavno pokazala, da 70 odstotkov Evropejcev skrbi, da bi utegnila podjetja njihove osebne podatke zlorabiti. Samo 26 odstotkov jih je menilo, da imajo nad podatki, razkritimi na družabnih omrežjih, popolni nadzor. Takšnih pa je med tistimi, ki nakupujejo na spletu, le 18 odstotkov.


Več o varstvu podatkov v EU lahko izveste v zbirki člankov na to temo, seminar 14. in 15. maja pa lahko spremljate tudi v živo. Na Twitterju bo razprava o tem potekala s hashtagom #EUdataP.