Energijska unija in Grčija v središču razprav poslancev in voditeljev EU 

 
 

Poslanci so na plenarnem zasedanju 25. marca pozdravili načrte za vzpostavitev energijske unije, o katerih je tekla beseda na Evropskem svetu prejšnji teden. Strinjali so se, da je treba za zagon gospodarske rasti nadaljevati z reformami, opozorili so tudi, da kriza v Grčiji še zdaleč ni končana.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je opozoril, da je čas za reforme zdaj, ko se gospodarska kriza umirja. »Še vedno je v EU brezposelnih pet milijonov mladih. Ne moremo se usesti in sprostiti,« je dejal.


Gospodarstvo je v boljšem stanju zaradi šibkejšega evra in padajočih cen nafte, je menil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in dodal, da je to priložnost treba izkoristiti.


Françoise Grossetête (ELS, Francija) je menila, da bi morale države EU več vlagati v energijsko unijo. Za zagon rasti so potrebne strukturne reforme, je poudarila.


Kathleen Van Brempt (S&D, Belgija) je opozorila, da bodo koristi od energijske unije odvisne od teže EU v svetu. »Rabimo manj ogljika v gospodarstvu. Včasih smo bili pionirji pri novih tehnologijah in obnovljivih virih, sedaj nas prehitevajo drugi,« je opozorila.


Syed Kamall (ECR, Združeno kraljestvo) je voditelje EU kritiziral, ker se na vrhu EU niso posvetili Grčiji. »To dokazuje, da nimate rešitev. Nobena tema ne bi smela biti prevroča za Evropski svet,« je poudaril.


Guy Verhofstadt (ALDE, Belgija) je menil, da bi morale države EU pustiti, da Komisija vodi vzpostavljanje energijske unije. »Če pogajanj o energijskih sporazumih in vlaganjih v energijske povezave ne bo vodila Komisija, potem ne bomo imeli prave energijske unije,« je razložil.


Neoklis Sylikiotis (GUE/NGL, Ciper) je zahteval, da naj se finančno izsiljevanje Grčije neha. »Izvesti moramo le tiste reforme, ki bodo pomagale realnemu gospodarstvu in rešile probleme korupcije in izogibanja davkom,« je dejal.


Tudi Rebecca Harms (Zeleni/EFA, Nemčija) je podprla energijsko unijo. »Če jo bomo vzpostavili na prav način, bomo zaščitili podnebje in spodbudili inovacije. Prav tako bomo dosegli energetsko varnost nasproti Rusiji in drugim državam, od katerih smo danes odvisni,« je dejala.


»Danes ni dan za pridobivanje političnih točk. Včerajšnja tragedija nas je vse prizadela. Naše misli so s tistimi, ki so izgubili življenja,« pa se je britanski poslanec Paul Nuttall (EFDD) odzval na strmoglavljenje potniškega letala Germanwings.


Harald Vilimsky (NI, Avstrija) je obžaloval, da voditelji EU niso našli časa za razpravo o Grčiji: »Večina tukaj prisotnih se odpoveduje priložnosti, da bi o tem razpravljali. Ali vas ni sram?« je bil oster poslanec.