Vse, kar morate vedeti o evropskih volitvah 2019  

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Evropski državljani bomo maja 2019 izbirali svoje predstavnike v Evropskem parlamentu. To je čas, da izrazimo svoje mnenje. Preverite, kako.

Evropske volitve 26. maja so priložnost, da izrazimo svoje mnenje in izberemo, v kakšni Evropi si želimo živeti.  

Z volitvami v Evropski parlament prebivalci vseh držav članic Evropske unije izberemo 751 predstavnikov, ki bodo v naslednjem petletnem mandatu zastopali naše interese v Evropskem parlamentu.


Volitve v Evropski parlament bodo v vseh državah članicah EU potekale med 23. in 26. majem 2019, v Sloveniji bomo volili v nedeljo, 26. maja.


Pomembne informacije:


  • volišča so v nedeljo, 26. maja odprta od 7. do 19. ure
  • naslov vašega volišča lahko preverite na spletni strani, napisan pa je tudi na obvestilu Državne volilne komisije, ki ste ga prejeli na dom
  • s seboj morate imeti osebni dokument

Vse informacije o tem, kako potekajo volitve, kje lahko volite in zakaj so pomembne lahko najdete na spletni strani evropske-volitve.eu. Spremljajte evropsko volilno dogajanje v živo z vpogledom v zakulisje in volilno atmosfero, fotografijami, videoposnetki, rezultati in odzivi iz cele EU na "live blogu": evropske-volitve.eu/noviceSlovenski poslanci v evropskem parlamentu so voljeni neposredno na podlagi splošne in enake volilne pravice za dobo petih let. Volilni sistem je proporcionalen s preferenčnim glasovanjem, kar pomeni, da imamo volivci možnost, da neposredno vplivamo na izbiro kandidatov. S posamezne strankarske liste so izvoljeni kandidati, ki so prejmejo največje število preferenčnih glasov.


Volilno pravico imajo pod enakimi pogoji kot slovenski državljani tudi državljani držav članic EU, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče.


Državljani, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, lahko glasujejo na slovenskem diplomatsko-konzularnem predstavništvu ali pa po pošti.Za kaj gre?


Z volitvami v Evropski parlament odločamo o smeri, v kateri bo naslednjih pet let delovala evropska politika na različnih področjih, kot na primer mednarodna trgovina, varnost, zaščita potrošnikov, boj proti podnebnim spremembam in gospodarstvo. Evropski poslanci oblikujejo novo zakonodajo, ob enem pa tudi skrbijo za demokratični nadzor drugih evropskih ustanov, na primer Evropske komisije.Vsak izmed nas ima svoje razloge, zakaj se je evropskih volitev smiselno udeležiti. Najbolj pogoste smo zbrali tukaj: europarl.europa.eu/because/sl


Z volitvami imamo vpliv tudi na izvajanje politik in projektov, ki neposredno vplivajo na naše življenje. Kako je Evropa prisotna v vašem kraju in kakšen vpliv ima na naše službe, družine, zdravstvo, potovanja, varnost, potrošniške izbire in socialne pravice? Kaj je EU naredila za vas lahko preverite na spletni strani: www.kaj-evropa-pocne-zame.eu


Kakšen rezultat se obeta? Zadnje projekcije rezultatov majskih evropskih volitev glede na javnomnenjske raziskave v članicah EU si lahko ogledate tukaj. Analiza in rezultati volitev v vseh državah bodo na volilni večer objavljeni na posebnem interaktivnem portalu. Na njem najdete tudi rezultate in primerjave s prejšnjih volitev.Prihodnost po naših željah


Evropa se sooča s številnimi izzivi, od migracij do podnebnih sprememb, od brezposelnosti med mladimi do varstva zasebnosti. Živimo v vse bolj povezanem in tekmovalnem svetu, v katerem pa Evropska unija ni samoumevna. Večina nas misli, da je samoumevna tudi demokracija, vendar se hkrati zdi, da je vse bolj ogrožena. S glasovanjem na volitvah imamo možnost, da odločamo, v kakšni Evropi želimo živeti. Tokrat ne bo dovolj samo upanje na boljšo prihodnost, tokrat moramo zanjo vsi prevzeti odgovornost.Kaj lahko naredimo?


Pridružite so pobudi www.tokratgremvolit.eu in k njej povabite tudi svoje prijatelje.


V sodelovanju s Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji in različnimi lokalnimi partnerji pred evropskimi volitvami prirejamo dogodke, s katerimi opozarjamo na pomen udeležbe na volitvah. Preverite, kateri dogodki se odvijajo v Sloveniji.
Več o delovanju Evropskega parlamenta in Evropske unije: Kaj delata Evropski parlament in EU?