Evropske volitve 2019: kaj se zgodi potem? (infografika) 

Nazadnje spremenjeno: 
 
Objavljeno:   
 

Evropski državljani smo 26. maja izvolili nov Evropski parlament. Kaj to pomeni in kaj se zgodi po volitvah?

Med 23. in 26. majem smo evropski državljani izvolili 751 poslancev, ki bodo v Evropskem parlamentu v prihodnjem mandatu zastopali naše interese. V Sloveniji so volitve potekale v nedeljo, 26. maja 2019.


Ena izmed prvih nalog poslancev novega sklica Evropskega parlamenta bo izvolitev novega predsednika Evropske komisije in njegove ekipe evropskih komisarjev.


Časovnica: evropske volitve in izvolitev nove Evropske komisije  

Poslanci se bodo na prvem plenarnem zasedanju novega sklica Evropskega parlamenta zbrali 2. julija. na njem bodo izvolili predsednika in podpredsednike parlamementa. Še pred tem pa se bodo tudi odločili, katerim poslanskim skupinam se želijo pridružiti. V prejšnjem sklicu parlamenta je bilo poslanskih skupin osem.


Evropske politične stranke so izbrale t.i. vodilne kandidate, njihove kandidate za bodočega predsednika Evropske komisije. Po volitvah bodo voditelji evropskih držav glede na rezultate evropskih volitev parlamentu predlagali kandidata za novega predsednika komisije, ki mora biti nato izvoljen z večino glasov poslancev. Za nastop funkcije mora tako nov predsednik Evropske komisije dobiti podporo držav članic ter novega sklica Evropskega parlamenta. O potrditvi mandata novemu predsedniku komisije bo parlament najverjetneje glasoval na drugem julijskem zasedanju.


Potem je v pristojnosti posamičnih držav, da predlagajo svoje kandidate za evropske komisarje, ki bodo sestavljali novo ekipo Evropske komisije. Kandidati za komisarje bodo zaslišani na pristojnih parlamentarnih odborih. Odbori, v katerih sedijo evropski poslanci, bodo na podlagi zaslišanja podali svoje mnenje o primernosti kandidatov; v primeru slabe ocene lahko kandidata tudi zavrnejo.


Pred nastopom mandata mora nato biti celotna ekipa nove Evropske komisije še enkrat potrjena z glasovanjem na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.


Nova komisija bi tako morala biti imenovana s prvim novembrom 2019.