Poslanci za predsednika Evropskega parlamenta izvolili Davida Sassolija  

 
 

Deli to stran: 

Italijan David Sassoli, član skupine S&D, je bil za predsednika Evropskega parlamenta izvoljen v drugem krogu glasovanja na plenarnem zasedanju 3. julija v Strasbourgu.


63-letni Italijan David-Maria Sassoli je v drugem krogu glasovanja na prvem plenarnem zasedanju po evropskih volitvah prejel 345 izmed 667 oddanih veljavnih poslanskih glasov. Bivši televizijski novinar je že od leta 2009 član Evropskega parlamenta.

Novi predsednik parlamenta je v nagovoru poslancem pred glasovanjem poudaril, da se je letošnjih evropskih volitev udeležilo veliko mladih in opozoril na odgovornost Evropskega parlamenta in izvoljenih poslancev, da izpolnijo njihova pričakovanja. »Volivci so nam podelili mandat, ker verjamejo v moč te institucije, verjamejo v demokracijo in se zavedajo pomena svobodnih volitev. Ne smemo jih razočarati.«

»V prihajajočem mandatu moramo biti v prvih vrstah, voditi moramo razpravo in biti sila potrebnih sprememb, ki bodo Evropo naredile močnejšo in modernejšo«, je povedal Sassoli.

Poslanci so na zasedanju izvolili tudi 14 podpredsednikov Evropskega parlamenta.

Predsednik Evropskega parlamenta je postal Italijan David Sassoli