Prioritete poslanskih skupin: Evropska ljudska stranka 

 
 

Deli to stran: 

Skupina Evropske ljudske stranke (ELS) je največja izmed sedmih političnih skupin v trenutnem sklicu Evropskega parlamenta.

Na majskih evropskih volitvah je več kot 200 milijonov Evropejcev izvolilo poslance, ki zastopajo njihove interese v Evropskem parlamentu. Poslanci so glede na svoje politične nazore razdeljeni v sedem poslanskih skupin. V video seriji predstavljamo njihove politične prioritete in cilje.

S 182 sedeži je Skupina Evropske ljudske stranke (krščanskih demokratov) največja skupina v Evropskem parlamentu. Znana je po kratici ELS, oz. v angleškem jeziku EPP. Prav tako je ena izmed najstarejših aktivnih političnih skupin, saj je v Evropskem parlamentu prisotna že od prvih neposrednih volitev leta 1979.


ELS se po političnem prepričanju uvršča v desno sredino. Njeni poslanci prihajajo iz 26 držav EU, pri čemer nima predstavnikov le v dveh članicah: Estoniji in Veliki Britaniji.


Predsednik poslanske skupine je Nemec Manfred Weber, ki skupino ELS vodi od leta 2014, evropski poslanec pa je prvič postal leta 2004. ELS ima sicer tudi 10 podpredsednikov.


Kot svoj glavni cilj skupina navaja prizadevanja za vzpostavitev bolj konkurenčne in pravične Evrope, med vidnejšimi prioritetami pa so še migracije, trgovina in zaposlitve.


Pet od 14 podpredsednikov trenutnega sklica Evropskega parlamenta ter osem od 20 predsednikov parlamentarnih odborov je članov ELS.