Prioritete poslanskih skupin: S&D 

 
 

Deli to stran: 

Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D) je druga največja izmed sedmih političnih skupin v trenutnem sklicu Evropskega parlamenta.

Na majskih evropskih volitvah je več kot 200 milijonov Evropejcev izvolilo poslance, ki zastopajo njihove interese v Evropskem parlamentu. Poslanci so glede na svoje politične nazore razdeljeni v sedem poslanskih skupin. V video seriji predstavljamo njihove politične prioritete in cilje.

S 152 sedeži je Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov, poznana pod kratico S&D, druga največja skupina v Evropskem parlamentu. Prav tako je ena izmed najstarejših aktivnih političnih skupin, saj je v Evropskem parlamentu prisotna že od prvih neposrednih volitev leta 1979.


S&D se po političnem prepričanju uvršča v levo sredino Njeni poslanci prihajajo iz 26 držav EU, pri čemer nima predstavnikov le v dveh članicah: Češki in Irski.


Za predsednico skupine je bila junija 2019 izvoljena Španka Iratxe García Pérez, sicer evropska poslanka od leta 2004. S&D ima tudi devet podpredsednikov.


Kot močno pro-evropska skupina se S&D osredotoča predvsem na socialne politike, enakopravnost in boj proti podnebnim spremembam.


Trije od 14 podpredsednikov trenutnega sklica Evropskega parlamenta ter štirje od 20 predsednikov parlamentarnih odborov so člani S&D.